A szentesi romák a gázprogramra várnak
 Ezen a télen még iszappal fűtenek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-14 | Blahó Gabriella

Egyszer úgyis odaér a gázvezeték Berekhátra – vélik a szentesi romák. Addig fával, szénnel, iszappal rakják meg a vaskályhát. A kisebbségi önkormányzat és a város is nyert támogatást, így idén megkezdődhet a régen várt munka.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bari János és neje vaskályhával melegít otthon. Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi telepen élők közül sokan építettek már otthon központi fűtést vegyes tüzelésű kazánnal, de még mindig akadnak házak, ahol megmaradtak a hagyományos kályhánál. Bari János és neje, Magda román vaskályhával melegít otthon, aminek a belső oldala samottos. Tennének bele az erdőről való fát, de azt ma már tilos, így aztán inkább iszapot vesznek a tüzép-telepről. Az iszapban a szép – magyarázzák –, hogy nedves, mégis prímán ég.

Némi füst érezhető a Magyari utcai ház nagyszobájában, ahol egy rossz szót nem tudnának mondani az önkormányzatra, bár a támogatás mindig jól jön. A házban tartózkodó Lévay Edétől – aki a család barátja – azt hallottuk, a kisebbségi önkormányzat nemrégiben kérdőívet osztott szét a Lavotta, Dankó Pista utcák lakóinak, melyben azt tudakolták, mit szólnának a gázprogramhoz. Jó lenne ez itt mindenkinek – állapította meg a fiatalember.

Az biztos, hogy Bariék csatlakoznának a gázprogramhoz. Egyelőre a kályhán fő a leves is. Arról egyelőre nem tudtak nyilatkozni, mennyit is áldoznának a család költségvetéséből a vezetékes gázra.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat 3,4 millió forinthoz jutott pályázat útján az országos testület segítségével, ezt a gázprogramra szánják – tudtuk meg Faur Zoltántól, a helyi romák önkormányzatának elnökétől. A város önkormányzata ugyanerre a célra 13 millió forintot nyert a megyei területfejlesztési tanácstól. Faur szerint az időjárástól függően elkezdődhet a gázvezetékek építése a vajdatelepen, a nyár folyamán pedig be is fejeződhet a munka, melynek eredményeként ősszel már gázzal fűthetnek a romák. Az elnök hozzátette: az itt élők közül ki-ki maga eldöntheti, hogy anyagi helyzetének függvényében mikor és hogyan csatlakozik a programhoz.