Harminc gazdátlan kutya a telepen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-14 | Balázsi Irén

A rossz kerítés az oka annak, hogy sok a kóbor kutya Szentesen. A közterület-felügyelők a gyepmesternek jelzik, ha gazdátlan ebet látnak az utcán. A fábiáni úti telepen harminc jószágról gondoskodnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kóbor kutyát látott nemrégiben Szentes felsőpárti városrészében a közterület-felügyeleti csoport vezetője. Kóczán István szólt a gyepmesternek, akivel nyomába eredtek a kis termetű jószágnak. Követték vagy fél óráig, amikor is a Kölcsey utcában az egyik ház lukas kerítésén bújt be az eb, igen rutinos mozdulattal. Kérték a kutya tulajdonosát, hogy csináltassa meg a kerítést a gazda azonban azt mondta: nem az övé a kerítés.

A csoportvezető olyan esetről is tud, amikor szomszédok keserítik meg egymás életét, mert a rossz kerítésen átugrál a harapós eb. Bár sikerült fotót készíteni a haragos jószágról, csakhogy az még semmire sem bizonyíték. A közterület-felügyelők abban bíznak, hogy a gyepmesternek sikerül majd befognia egy automatikusan záródó ketreccel az állatot. Szappanos Sándor gyepmester azonban úgy véli: az lenne a megoldás, ha a szomszédok közösen csináltatnák meg a kerítést, s ezzel megszűnne a veszélyhelyzet. Nem kellene azt megvárni, amíg tényleg megharap valakit a kutya.

A fábiáni úti gyepmesteri telepet korszerűnek nevezte Szappanos Sándor, aki azt is elmondta: a hiedelmekkel ellentétben a telepen nem kínozzák a gazdátlan ebeket. Naponta kétszer kapnak enni, s addig tartják ott a jószágokat, amíg csak lehetséges. Ha egy mód van rá, nem altatják el őket a jogszabályban előírt határidő leteltével sem. Egyébként vasárnap délelőttig mintegy harminc kutyáról gondoskodott a gyepmester, de a közterület-felügyelők riasztották, hogy menjen a rendőrség és a tűzoltóság épülete felé, mert három jószág rohangál arra. Közülük kettőt sikerült megfognia Szappanos Sándornak, aki párizsival csalogatta őket magához. Ha pedig mérges jószág megfékezéséhez hívják, akkor kevés nyugtató zselét is tesz a felvágottba. A most elkapott kutyákról rögtön látta a gyepmester, hogy azoknak van gazdájuk, csak elszöktek otthonról. Ha értük mennek a telepre, akkor be kell mutatni az ebek oltási bizonyítványát. Szappanos Sándor szerint sokan megunják a négylábút, ezért kiteszik az utcára. A gyepmester helyette azt tartaná szerencsésnek, ha kivinnék a telepre, mert ott még új gazdája is akadna a kutyamenhely aktivistáinak és más állatvédő személyek jóvoltából.