Csak hétfőnként zár be a mozi
 Szentesen dönteni kell a veszteséges filmszínház sorsáról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-12 | Balázsi Irén

Legalább tízmillió forintba kerülne, ha bezárnák a szentesi Őze Lajos Filmszínházat, és a művelődési és ifjúsági házban alakítanának ki vetítőtermet. A képviselő-testület következő ülésén döntenek majd a veszteségesen működő mozi sorsáról. A polgármester szerint nincs szó arról, hogy lakatot tennének a filmszínházra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szirbik Imre és Kruzslicz Pál a közönségcsalogatás módszertanáról diskurált Szentesen Fotó: Tésik Attila
Ha csak ketten váltottak jegyet a mintegy háromszáz néző befogadására alkalmas szentesi moziban, akkor is levetítették a filmet. Éppen a látogatók számának csökkenése, a működtetési költségek emelkedése miatt került szóba a képviselő-testület ülésén, hogy gondolkodni kell a kulturális intézmény jövőjéről. Volt olyan javaslat, miszerint érdemes megvizsgálni, hogyan lehetne a vetítést a Tóth József utcai művelődési és ifjúsági házba költöztetni. Mint arról beszámoltunk lapunkban, elhangzott olyan nézet is, hogy nincs igazán szükség mozira a videók meg a DVD-k korában.

Mostanra elkészültek a szakvélemények arról, működtethető-e a filmszínház a művelődési és ifjúsági házban. Szirbik Imre polgármester tájékoztatása szerint ehhez azonban teljesen át kellene alakítani az épületet, mégsem lenne korszerű mozija a városnak. A szakipari munkák ráadásul több mint tízmillió forintba is kerülnének. A költségek csökkentése érdekében olyan változatra is gondoltak, hogy a jelenlegi helyén maradna a mozi, ám hetente csak néhány nap vetítenének benne. Valójában ez sem oldaná meg az anyagi természetű gondokat. A polgármester úgy fogalmazott: az előremenekülés lehet a megoldás. Elmondása szerint oly módon kell működtetni a filmszínházat, hogy az megfeleljen a mai kor követelményeinek, ugyanakkor az önkormányzatnak ne jelentsen anyagiakban lényeges áldozatvállalást. Szirbik hozzátette: nincs szó arról, hogy lakatot tennének az Őze Lajos Filmszínházra.

A művelődési központ intézményeként működő mozi sorsáról a képviselő-testület dönt a város költségvetési rendeletének megalkotásakor. Ha olyan határozatot hoznak, hogy maradhat a mostani helyén a filmszínház, megvan az esély a gazdaságosabb működtetésre. A művelődési központ igazgatója, Kruzslicz Pál azt említette: hétfőnként szünnapot tartanának, ahogy az a múzeumokban, galériákban bevett gyakorlat. Szerinte az is csökkentené a kiadásokat, ha csak akkor vetítenék le a filmeket, amennyiben legalább öt néző megveszi a jegyet. A szakember úgy véli, hogy a látogatottságot a korszerűsítés is emelheti. Tervezik a mozi hangosítási rendszerének modernizálását, erre nyertek is pályázaton egymillió forintot, és az önkormányzat hozzáteszi az önrészt. Az igazgató azt is elmondta, hogy az eddigieknél gyakrabban szerveznek majd bemutatókat az alkotók jelenlétében.

Tavaly egyébként közel húszezer látogatója volt a mozinak, a törzsközönség száma mintegy háromezer. Ám annak érdekében, hogy tóduljanak a vendégek a pénztárhoz, további modernizálásra is szükség lesz.

Kruzslicz szerint ki kellene dobni a régi 305 széket Kruzslicz, és a későbbiekben 200 személy befogadására alkalmas, korszerű nézőteret lehetne kialakítani.