Vércsere a kórházban
 Tévesen állapították meg a beteg vércsoportját

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-14 |

Mintegy 250 milliliter rossz vért kapott a 66 éves, életveszélyben lévő férfi, aki másnap hajnalban meghalt. Tévesen állapították meg egy beteg vércsoportját a szegedi kórházban. A fél éve történt ügyben a rendőrség nyomoz. Az eddigi szakértői vélemények szerint nem a vércsere miatt halt meg a beteg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vér életet menthet. És ha rosszat adnak? Illusztráció: Schmidt Andrea
Egy évek óta májzsugorban, általános érelmeszesedésben, cukorbetegségben szenvedő 66 éves férfit emésztőrendszeri vérzéssel, súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak tavasszal a kórház sürgősségi betegellátó osztályára. A beteg onnan átkerült az intézmény II. számú belgyógyászatára, ahol azonnal megkezdték a különböző vizsgálatokat. Pár perccel később azonban beállt a klinikai halál: az orvosok megkezdték a férfi újraélesztését, és az ezzel együtt a folyadékpótlást. Mivel ez eredménytelennek bizonyult, a haladéktalan vérpótlásról döntöttek.

Nem volt keresztpróba

Az öntudatlan állapotba került férfitől korábban levett vér egy részét már előtte továbbították a vértranszfúziós állomásra, ugyanakkor két orvos is meghatározta a beteg vércsoportját. Azonban a kötelezően előírt keresztpróbát az osztályon már nem végezték el, a klinikai halál beállta miatt azonnal megkezdték a vér pótlását. Az idős férfi 250 milliliter vért kapott, amikor a vértranszfúziós állomás eredménye alapján le kellett állítani a véradást, ugyanis a labor más vércsoportot határozott meg, azaz kiderült, a beteg rossz vért kapott.

A 66 éves ember a kórházba szállítását követő nap hajnalban meghalt.
– Kollégáim, az osztály dolgozói mindent megtettek, hogy megmentsék a rendkívül súlyos, válságos állapotban lévő beteg életét – nyilatkozta az esetről Kiss József osztályvezető főorvos, a II. számú belgyógyászati osztály vezetője. Kiss főorvos hangsúlyozta: az idős beteg az emésztőszervi vérzés miatt rengeteg vért vesztett. Gyenge fizikai és rossz egészségügyi állapota, többek között a szíverek szűkülete miatt beállt a klinikai halál. Mivel ilyenkor minden késlekedés végzetes lehet
Késlekedni veszélyes

Részlet a szakértői jelentésből: (...) Meg kell jegyezni, hogy a klinikai halál állapotában alkalmazott beavatkozások hasznának és kockázatának mérlegelése eltér az egyéb esetektől, ugyanis ilyenkor néhány perces késedelem – jelen esetben a keresztpróba elvégzéséhez szükséges idő – is visszafordíthatatlan károsodás kialakulásához és ennek révén a beteg halálához vezethet. (...)  
, azonnal megkezdték az újraélesztést, ami a folyadékpótlás mellett sem volt sikeres. Ezért döntöttek úgy, hogy a kötelezően előírt keresztpróba hiánya ellenére megkezdik a vérpótlást is, a két orvos által megállapított vércsoporthoz tartozó konzervvért juttatták be a szervezetébe. Az újraélesztés után a beteget átszállították a kórház intenzív osztályára, ahol a vértranszfúziós állomás jelzése nyomán azonnal leállították a véradást és megtették az ilyenkor szükséges védőintézkedéseket.

A transzfúziót a helyes vérvércsoporttal folytatták. A főorvos megjegyezte: a beteg életfunkciói a rossz vér ellenére is javulást mutattak, a keringés stabilizálódott, spontánlégzése, bár nem volt kielégítő, de visszatért.

Kétszakértős boncolás

– Az ügyet a véradónak jelentettük, egyúttal az igazságügyi orvostani intézettől kétszakértős rendőrségi boncolást kértünk – jelentette ki Kiss József, aki hangsúlyozta: kollégái kényszerhelyzetben jártak el.

A vércsere és a halál között nincs összefüggés, a beteg tulajdonképpen menthetetlen volt – az előzetes szakértői vélemények szerint. Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz. Ezt a főkapitányság helyettes szóvivője megerősítette, M. Toronykői Márta írásban közölte: „Valóban volt az intézményben egy olyan eset (még kora tavasszal), amikor egy férfi páciens, akinek belső vérzése miatt beálló vérvesztése miatt azonnali vérkészítmény adása vált szükségessé – nem a saját vércsoportjának megfelelő vért kezdte el kapni. Miután ezt észrevették, a szükséges intézkedést azonnal a helyszínen megtették. A férfi a későbbiek folyamán elhalálozott, de az elsődleges orvos szakértői vélemény megállapította, hogy halála és a véradás között nincs ok-okozati összefüggés, halálát az eredendő szervi probléma okozta. Az ügyben ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége megalapozott gyanúja miatt a CSMRFK Vizsgálati Osztályán."

Figyelmeztették

A férfi egyébként egy évvel korábban hasonló tünetekkel került a belgyógyászati osztályra. Akkor még sikerült megmenteni az életét: elállították belső vérzéseit, fizikai állapotát megerősítették, különböző gyógyszereket kapott, valamint felhívták a figyelmét arra, hogy ha nem változtat életvitelén és nem tartja be a javasolt terápiát, annak súlyos, akár végzetes következményei lehetnek. A beteg a figyelmeztetések ellenére, saját felelősségére elhagyta a kórházat, még a javasolt kontrollvizsgálatokon sem jelent meg.