Későn vitték kórházba az elütött idős asszonyt
 Az unoka följelenti a csongrádi rendelőintézetet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-11 | Bálint Gyula György

Órákon át várakozott a csongrádi rendelőintézetben az az asszony, akit reggel épp az épület előtt ütött el egy autó. A cserbenhagyásos baleset elszenvedőjét délután unokája vitte át a szentesi kórházba, itt azonban már nem tudtak rajta segíteni: műtét közben belehalt súlyos fejsérülésébe.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csongrádon, a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézet épülete előtt február 8-án, kedden a reggeli órákban a parkolóból kitolató autó elütötte az úttesten áthaladó nyolcvanéves Deák Sándornét. A kocsi elhajtott. A nénit a mentősök a szakrendelőbe vitték. Ilyesmi ritkán fordul elő, az intézmény nem rendelkezik olyan fölszereltséggel, mint egy kórház. A igazgató, dr. Sipos Tibor lapunknak azt nyilatkozta, az esetről tájékozódott kollégáitól. Úgy tudja, a sérült idős hölgyet az intézményben megröntgenezték és megvizsgálták, hozzátartozója pedig az orvosok tudta nélkül átvitte a szentesi kórházba. A kivizsgálást nem tudták befejezni, de annak eredménye alapján is valószínűleg a kórházba került volna. Az ügyben vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy megtettek-e mindent a beteg életéért.

Sipos doktor hozzátette: az intézet nincs felkészülve a sürgősségi ellátásra, ezért kidolgozzák, mit kell tenni hasonló esetekben. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni az igazgató – aki nemrég még a mentőszervezet szakmai irányítója volt –, hogy miért nem azonnal Szentesre vitték az asszonyt a mentők.

Kiss Istvánt mélyen érintette nagyanyja halála. Őt ugyanis épp a mama nevelte föl. Indulataival küszködve ő is elmondta, mi történt: másképp emlékszik a történtekre, mint az igazgató. A baleset után a nagymama reggel 7-től 12-ig volt a Dr. Szarkában. Megröntgenezték a mellkasát, a kezét, majd hosszan várakoztatták a belgyógyászaton is, hiába kérte többször, vegyék előbbre, mert fáj a feje. A válasz mindig ugyanaz volt: „legyenek türelemmel". Végül délben botot és fájdalomcsillapítót írtak föl, így bocsátották el a nénit. Csütörtökre rendelték vissza kontrollra. Fél 2-kor már – feltehetően agyrázkódása miatt – erős fejfájásra, hányingerre panaszkodott, körzeti orvosa azt javasolta, vigyék át Szentesre. Mentőt ő sem hívott. A nagymama Csongrádon még – ha nehezen is – be tudott ülni a személyautóba, a kórház épületébe már hordágyon vitték be.
A kórházban megműtötték, de fejsérülése végzetesnek bizonyult: a kései beavatkozással sem tudták megmenteni az életét. Kiss István most úgy döntött, feljelentést tesz. Úgy fogalmazott: tűrhetetlen, ahogy Csongrádon sérült nagymamájával és vele bántak.

Kiss Istvánt egyébként sokan ismerik a városban: labdarúgóként, sportvezetőként, s a városi képviselő-testület művelődési és sportbizottságának külső tagjaként.

A gázoló jármű egyébként feltehetően piros vagy bordó színű személygépkocsi. A Csongrádi Rendőrkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint segítségnyújtás elmulasztása miatt keresi az ismeretlen tettest. A rendőrség azt kéri, hogy aki a baleset körülményeiről, a járműről, annak vezetőjéről tud, jelentkezzen személyesen a Csongrádi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán – Csongrád, Pacsirta u. 1–5. – munkaidőben, telefonon a 63/571-510-es, vagy a 107-es, 112-es, illetve a 06-80/555-111-es számon.