Mórahalmon lesz a belgák új húsüzeme
 Kétszáz munkahely születik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-08 | Gonda Zsuzsa

Egymilliárd forintos beruházással, kétszáz új munkahellyel húsfeldolgozót, pástétomot és konyhakész ételeket gyártó üzem épül a mórahalmi agráripari parkban. A belga Vanreusel Snacks NV huszonkét magyarországi település közül választotta ki Mórahalmot, a szerződést ma írják alá. Ajánlatával a homokháti kisváros megelőzte Szentest és Gyulát is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Zöldségcsomagoló az 1997-ben alapított, ma 24 céget magába foglaló ipari parkban. Fotó: Frank Yvette
Újabb vállalkozással gyarapodik az 1997-ben alapított, ma 24 céget magába fogadó mórahalmi ipari park. A belga Vanreusel Snacks NV által alapított magyarországi leányvállalat és Mórahalom város önkormányzata közötti, ma aláírt szerződés értelmében új húsipari üzem, illetve 200 új munkahely teremtődik a Homokháton.

A belga cég 2002 óta keresi, hol építhetné föl magyarországi húsüzemét: huszonkét magyarországi települést vizsgált meg, mielőtt a Csongrád megyei homokháti kisváros mellett döntött.

A legjobb feltételeket, legtöbb támogatást és kedvezményt Mórahalom kínálta, így megelőzte – többek között – Szentest, valamint Gyulát, Békéscsabát is.

– Ipari parkunk 25. vállalata egymilliárd forintos beruházás keretében húsfeldolgozó, pástétom és konyhakész ételeket gyártó üzemet épít a belga technológiát alkalmazva – tudtuk meg Nógrádi Zoltántól, Mórahalom polgármesterétől. Az ipari park névhasználati jogát egyébként a város önkormányzata 1997-ben kapta meg a Gazdasági Minisztériumtól. A park kialakításának egyik oka az volt, hogy az ottani vállalkozások a Homokháti Kistérség lakosainak munkalehetőséget biztosítsanak.

– Az élelmiszeripar régóta hagyományos iparágnak számít a térségben, a terület adottságai is megfelelők ehhez. A nagyüzemek mégis folyamatosan szűnnek meg. A Homokhátságon viszont újrateremtődik az élelmiszeripar – magyarázta Nógrádi Zoltán, aki elárulta, hogy egyéb ágazati befektetőkkel is tárgyalnak.

A belga beruházás három ütemben, a tervek szerint három év alatt 200 új munkahelyet hoz létre, így hozzájárul a munkaerő-megtartáshoz és biztosítja a helyben megtermelt élelmiszerek szakszerű feldolgozását és értékesítését. Ám betanított munkásokat és szakképzett munkaerőt nem csak Mórahalomról, hanem a kistérség teljes területéről és Szegedről is fogad majd a vállalat.


Szentest nem értesítették

A szentesi önkormányzat – mint arról beszámoltunk – az ipari parkban ajánlott fel a belga húsipari cégnek egy teljesen közművesített területet. A saslikgyárként emlegetett üzemet azonban Gyula és Békéscsaba is szívesen fogadta volna. Szirbik Imre szentesi polgármester lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, hogy a belga befektetők még nem értesítették a döntésről. Nem hivatalos forrásból viszont ő is tudja: Mórahalmot választották a külföldi beruházók, arra hivatkozva, hogy onnan közel van az országhatár és Szeged is.

Családiból európai

Az 1953-ban létrehozott belgiumi Vanreusel Snack nevű cég alapítója, Paul Vanreusel a kezdetekkor házi készítésű kolbászt, sonkát forgalmazott. A cég 1970-ben áttért a fagyasztott snack – hamburgerhús, halrudacska, virsli – készítésére, és – továbbra is családi vállalkozásként – Hollandiába, Németországba, Franciaországba és Spanyolországba szállítja termékeit.