Mórahalmon lesz a belgák
új húsüzeme Kétszáz munkahely születik
Ajánlja a cikket?
| 2005-02-08 |
Gonda Zsuzsa
Egymilliárd forintos beruházással, kétszáz új
munkahellyel húsfeldolgozót, pástétomot és konyhakész ételeket
gyártó üzem épül a mórahalmi agráripari parkban. A belga Vanreusel
Snacks NV huszonkét magyarországi település közül választotta ki
Mórahalmot, a szerződést ma írják alá. Ajánlatával a homokháti
kisváros megelőzte Szentest és Gyulát is.
Zöldségcsomagoló az 1997-ben alapított, ma
24 céget magába foglaló ipari parkban. Fotó: Frank
Yvette
Újabb vállalkozással
gyarapodik az 1997-ben alapított, ma 24 céget magába fogadó
mórahalmi ipari park. A belga Vanreusel Snacks NV által alapított
magyarországi leányvállalat és Mórahalom város önkormányzata
közötti, ma aláírt szerződés értelmében új húsipari üzem, illetve
200 új munkahely teremtődik a Homokháton.
A belga cég 2002
óta keresi, hol építhetné föl magyarországi húsüzemét: huszonkét
magyarországi települést vizsgált meg, mielőtt a Csongrád megyei
homokháti kisváros mellett döntött.
A legjobb feltételeket,
legtöbb támogatást és kedvezményt Mórahalom kínálta, így megelőzte –
többek között – Szentest, valamint Gyulát, Békéscsabát is.
–
Ipari parkunk 25. vállalata egymilliárd forintos beruházás keretében
húsfeldolgozó, pástétom és konyhakész ételeket gyártó üzemet épít a
belga technológiát alkalmazva – tudtuk meg Nógrádi Zoltántól,
Mórahalom polgármesterétől. Az ipari park névhasználati jogát
egyébként a város önkormányzata 1997-ben kapta meg a Gazdasági
Minisztériumtól. A park kialakításának egyik oka az volt, hogy az
ottani vállalkozások a Homokháti Kistérség lakosainak
munkalehetőséget biztosítsanak.
– Az élelmiszeripar régóta
hagyományos iparágnak számít a térségben, a terület adottságai is
megfelelők ehhez. A nagyüzemek mégis folyamatosan szűnnek meg. A
Homokhátságon viszont újrateremtődik az élelmiszeripar – magyarázta
Nógrádi Zoltán, aki elárulta, hogy egyéb ágazati befektetőkkel is
tárgyalnak.
A belga beruházás három ütemben, a tervek szerint
három év alatt 200 új munkahelyet hoz létre, így hozzájárul a
munkaerő-megtartáshoz és biztosítja a helyben megtermelt
élelmiszerek szakszerű feldolgozását és értékesítését. Ám betanított
munkásokat és szakképzett munkaerőt nem csak Mórahalomról, hanem a
kistérség teljes területéről és Szegedről is fogad majd a
vállalat.
Szentest nem
értesítették
A szentesi önkormányzat – mint
arról beszámoltunk – az ipari parkban ajánlott fel a belga
húsipari cégnek egy teljesen közművesített területet. A
saslikgyárként emlegetett üzemet azonban Gyula és Békéscsaba
is szívesen fogadta volna. Szirbik Imre szentesi polgármester
lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, hogy a belga befektetők
még nem értesítették a döntésről. Nem hivatalos forrásból
viszont ő is tudja: Mórahalmot választották a külföldi
beruházók, arra hivatkozva, hogy onnan közel van az
országhatár és Szeged is.
Családiból
európai
Az 1953-ban létrehozott belgiumi
Vanreusel Snack nevű cég alapítója, Paul Vanreusel a
kezdetekkor házi készítésű kolbászt, sonkát forgalmazott. A
cég 1970-ben áttért a fagyasztott snack – hamburgerhús,
halrudacska, virsli – készítésére, és – továbbra is családi
vállalkozásként – Hollandiába, Németországba, Franciaországba
és Spanyolországba szállítja
termékeit.