Víz nélkül marad Nagytőke?
 A Szentesvíz Kft. felmondta a szerződést

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-05 | Blahó Gabriella

Felmondta a nagytőkei önkormányzattal ivóvíz-szolgáltatásra kötött szerződését a Szentesvíz Kft. tegnap. A falu vezetőinek egy hónapjuk van arra, hogy megoldást találjanak, a polgármester a kilátástannak ítélt helyzetben kormányzati segítséget kért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Felmondta a nagytőkei önkormányzattal ivóvíz-szolgáltatásra kötött szerződését a Szentesvíz Kft. tegnap. A falu vezetőinek egy hónapjuk van arra, hogy megoldást találjanak, a polgármester a kilátástannak ítélt helyzetben kormányzati segítséget kért. A környezetvédelmi minisztérium államtitkára tegnap Nagytőkén járt és megoldási lehetőséget kínált. A falubeliek a településüket féltik – ahol nincs víz, nincs élet.

– A jelenlegi rendszer működtetését tovább felelőséggel vállalni nem tudja a Szentesvíz Kft. – közölte Ferwagner Péter, a cég vezetője azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltató tegnap felmondta a nagytőkei önkormányzattal kötött szerződését. A falu két kútjának egyike hosszú évek óta üzemképtelen. A másik szerkezet háromszáz méter mélyen lévő szűrője olyannyira elavult, hogy bármelyik pillanatban nagy mennyiségű homok kerülhet a csőbe, mely végső soron elzárja a víz útját.
A falu idei költségvetésében – készülve a megpróbáltatásokra – elkülönítettek két és félmillió forintot az ivóvíz megfelelő minőségének biztosítására, ám a Szentesvíz Kft. szerint ez nem elegendő.

A falu vezetője, Staberecz Ferenc hangsúlyozta: a szűkös anyagi lehetőségeik ellenére szavazták meg ezt az összeget, éppen ezért érte őket meglepetésként a szolgáltató végleges döntése. A tegnapi postával megérkezett a polgármesteri hivatalba a szerződést felmondó irat, mely újabb fejezetet nyit a nagytőkei víztörténetben. Mint emlékezetes, tavaly nyáron hosszú hetekig szolgáltatás nélkül maradt a falu, miután a vezetékes vízben fertőzést okozó baktériumot találtak, s a rendszert ki kellett tisztítani.

Ferwagner Péter úgy látja, az elmúlt néhány évben nem mutatott együttműködési készséget a nagytőkei önkormányzat a kérdés rendezésére. A jelenleg is használt kutat 2001-ben a vízmű megvizsgáltatta, a kedvezőtlen eredményt elküldte a községházára. Válasz nem érkezett – emlékezett Ferwagner. 2002 októberében a glóbusz állapotával kapcsolatban hasonló helyzet állt elő, a falu akkori vezetése erre sem reagált, mondta. A következő évben, tette hozzá, a szolgáltató árajánlatokat kért a javításokra, melyekről szintén tájékoztatták az önkormányzatot.

Staberecz Ferenc, aki időközi választáson 2004 derekán került a polgármesteri székbe, most kormányzati segítséget kért. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára tegnap a helyszínen a tárca javaslatát tárta a falu vezetői elé. E szerint a felmondási idő alatt hívjon össze az önkormányzat egyeztető tárgyalást a volt szolgáltató és a csaknem száz százalékban minisztériumi tulajdonban lévő Tiszántúli Regionális Vízmű munkatársai között. Szentes volt országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a szolnoki székhelyű társaság orvosolhatja a problémát, ennek technikai feltételeiről való megegyezés azonban az érintettek hozzáállásán múlik. A polgármester lapunknak elmondta: nincs olyan kínálkozó lehetőség, mely ne volna megfontolásra érdemes. Víz nélkül nem maradhat a falu. A kilátástalannak tűnő helyzetben Staberecz úgy fogalmazott: nem csüggednek.

Az önkormányzat tulajdonában lévő rendszer elvileg önmagától működik – a technika viszont bármikor felmondhatja a szolgálatot. Az ötszáz falubeli jórészt a mezőgazdaságból él, így a mindennapi vízfogyasztás mellett öntözésre is szükség van – ahol pedig nincs víz, nincs élet.