Bontanak-építenek a szentesi megyeházán
 Tavasszal kezdik a tetőcserét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-05 | Balázsi Irén

Ha az időjárás engedi, hozzákezdenek a kivitelezők a szentesi volt megyeháza tetőcseréjéhez. A Délépítő Rt. jelenleg nyolcvan dolgozót foglalkoztat az épület belsejében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokszor a hét végén is dolgoznak a kivitelezők. Fotó: Karnok Csaba
Még tavaly októberben vette át a területet a Délépítő Rt., amely elnyerte a közbeszerzési pályázatot Szentesen, a volt megyeháza felújítására. Mint arról beszámoltunk lapunkban, többszöri próbálkozás után kapott az önkormányzat állami forrást a rossz állagú épület tatarozására. A mintegy nyolcszázmillió forintos beruházás azt szolgálja, hogy a főtér egyik legszebb kétszintes háza legyen a most még ütött-kopott építmény. Kívülről legalábbis ilyennek látják a járókelők a volt megyeházát, hiszen a kivitelező cég jelenleg mintegy nyolcvan iparosa belső munkákat végez. Sokszor még a hét végén is dolgoznak, ezért az ütemtervet tartani tudják.

Az épületet úgy alakítják át, hogy a felújítás befejeztével a levéltár mellé beköltözik a ligetből a Koszta József Múzeum. Októberben bontási feladatokkal kezdték a munkát: az emeleti részen eltüntették a régi födémet, és újat építenek a helyére. Mészáros András, a Délépítő Rt. generálfőmérnöke azt is elmondta lapunknak: a födémcserével az udvari melléképületben már teljesen végeztek, míg a főépületben mintegy hetvenszázalékos a készültség mértéke. Az udvarban az egykori gazdasági épületeket úgy alakítják át, hogy ott lesznek a levéltár és a múzeum szociális helyiségei. A főmérnök elmondása szerint azon a részen már végeztek az aljzat mélyítésével, és kezdődik a gépészeti alapozás. A főépület termeiben jórészt felszedték a régi padlóburkolatot, és a tervnek megfelelően elbontották azokat a fő- és válaszfalakat, amelyekre nem lesz szükség.

Az építkezés látványosabb része a járókelők szempontjából az lesz, ha a tetőn is dolgoznak a kivitelezők. A főmérnök tájékoztatása szerint amennyiben az időjárás engedi, hozzákezdenek a tetőcseréhez, valamint a pince szigeteléséhez. A volt megyeháza teljes felújítását 2005 októberére vállalta a Délépítő Rt. Az átadás után pedig a muzeológusok rendezhetik a kiállításokat az avatási ünnepségre, amely a terveknek megfelelően egy év múlva, 2006. január 22-én, a magyar kultúra napján lesz.