Elmaradt bérüket kérik a varrónők

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-03 | Blahó Gabriella

Még mindig nem kapták meg decemberi fizetésüket a szentesi Szent Anna utcai varroda alkalmazottai, akik bírósághoz fordulnak. Az asszonyok abban reménykednek, hogy a munkájukért járó minimálbérhez hozzájutnak. Január eleje óta másik cég foglalkoztatja a varrónőket, a korábbi tulajdonos azt ígéri, ha pénzhez jut, fizet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szent Anna utcában ötvenen várják a pénzüket. Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi Szent Anna utcában dolgozó varrónők nehéz helyzetéről sokan tudnak a városban, most azonban az asszonyok döntő lépésre határozták magukat: bírósághoz fordulnak, hogy jogaiknak érvényt szerezzenek. Decemberi fizetésüket ugyanis még mindig nem kapták meg. Az üzemben közel ötvenen dolgoztak a Reproduct Szövetkezet alkalmazásában, a cég összesen nyolcvan embert foglalkoztatott még két másik telephelyén. Január harmadikától új munkáltatója van mindnyájuknak: a Vidatex Bt.
Fülöp Lászlóné varrónőtől megtudtuk, hogy tavaly rendszerint hetekkel később kapták meg a fizetésüket.

Bartha Beáta úgy gondolja, ilyen körülmények között nagyon nehéz tervezni a mindennapokat, hiszen az albérletért, közüzemi szolgáltatásokért időben kell fizetni mindenkinek. Szamosközi Anikó társaival együtt úgy látja, nincs más lehetőség számukra, minthogy jogi úton szerezzenek érvényt a követelésüknek, ezért bírósághoz fordulnak. A varrónők döntő része leszázalékolt. Az asszonyok sérelmezik, úgy tudják, hogy a magán-nyugdíjpénztári díjat fizetésükből levonták, ám azt a munkáltató nem utalta át az alapnak.

Szabics Kálmán, a cég egyik vezetője elmondta lapunknak, hogy a vállalatnak rengeteg kintlévősége van, hitelt a banktól nem kapott, ezért most nem tud fizetni. Orbán István, a foglalkoztatásból kivonult szövetkezet elnöke megerősítette, hogy a fizetések rendszerint késtek, de ennek mindig külső oka volt. Az elmaradt bérről azt mondta, három forrásból tudják fedezni: árbevételből, kintlévőségeikből, illetve hitelből. Bármely módon jut pénzhez a cég, azonnal kifizeti a mintegy három és fél, négymillió forintnyi összeget a dolgozóknak. A magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos észrevételről pedig úgy nyilatkozott, munkatársai nem tájékoztatták őt arról, hogy ez ügyben ne lenne rendben minden.

A csökkent munkaképességűek foglalkoztatása után járó állami támogatás feltételrendszere egy új szabályozás miatt idén január elejétől megváltozott, ezért a Reproduct Szövetkezet is új helyzetbe került. Az elmúlt év elején tíz-húsz ember dolgozott az üzemben, az állami támogatásnak köszönhetően bővítették a létszámot. Az új jogszabály értelmében azonban most csak annyi állami támogatást vehet fel a munkáltató, amennyihez először jutott: tehát nyolcvan ember foglalkoztatását kellett volna megoldani a tavalyi létszámnak megfelelő pénzből. A Reproduct Szövetkezet ezt nem tudta megoldani.
Jogutódként a Vidatex Bt. alkalmazza most a varrónőket. Vida Györgytől megtudtuk, hogy a nehézségek áthidalása érdekében fizetési előleget adott az asszonyoknak.