Szálloda lesz a volt úttörőház?
 Felmérték a szentesi terepet az amerikaiak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-03 | Balázsi Irén

Amerikai befektetővel tervez a szentesi önkormányzat szállodát építeni az egykori úttörőháznál. Az ellenzéki képviselők nem lelkesedtek azért, hogy a város kft.-t alakítana a külföldi beruházóval.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A ligeti volt úttörőházban háromcsillagos szállodát terveznek kialakítani. Fotó: Tésik Attila
Jól jönne egy korszerű szálloda Szentesen, mivel a Petőfi tulajdonjogáért évek óta tartó pereskedés miatt belátható időn belül aligha lesz hotelje a városnak. Még tavaly jelentkezett egy amerikai befektető, aki a ligetben lévő egykori úttörőházban fantáziát látott. A jelenleg családsegítő központként működő épületben háromcsillagos szállodát szeretne kialakítani a külföldi társaság. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a képviselő-testület decemberi, rendkívüli ülésén szándéknyilatkozatot fogadtak el, miszerint részt vesz a város a hotelprogram megvalósításában. Akkor felhatalmazták Szirbik Imre polgármestert, hogy folytasson tárgyalást az amerikai Capital céggel. Az amerikai cég Szentesen is azt a gyakorlatot kívánja alkalmazni, amit Európa más országaiban szokott. Ennek az a lényege, hogy a programot az önkormányzattal közös gazdasági társaságban szeretné megvalósítani.

A külföldi befektetők azt is ígérték, hogy a szálloda megnyitása utáni egy-két év tapasztalata alapján szóba jöhet olyan változat is, miszerint saját maguk működtetnék a Liget Hotelt vagy bérleményként hasznosítanák. A megegyezés szerint a Capitalt terhelné a ligeti épület szállodává alakításához szükséges építési engedély beszerzése, és pályázati pénzek megszerzése a beruházáshoz. Az építkezés több lépcsőben valósulna meg, első ütemként 65-70 személy elszállásolására lenne lehetőség.
Kockázatos ügylet Halmai László, a jobboldal frakcióvezetője szerint, ha az önkormányzat beszáll a kft.-be. Úgy vélte: akkor lenne tiszta a tranzakció, amennyiben a külföldi befektető megvásárolná az épületet.

Ott a rossz példa, a Liget vendéglő, amelynek építésekor a város is tulajdonrészt szerzett. A veszteségesen működő étterembe pedig az önkormányzat évek óta – mint Halmai fogalmazott – pumpálja a pénzt. A szocialista párti Móra József szerint a vendéglátóhely sokkal többet ér annál, mint amekkora összeget ráköltött a város. A leendő szálloda viszont azon túl, hogy fellendítheti a turizmust, még munkahelyeket is teremt. A beruházás mellett szólt a fideszes képviselő, Kálmán János is, ám csak úgy, ha a város eladná a volt úttörőházat az amerikai cégnek. Az MSZP-s Hornyik László azonban a Petőfi Szállót említette, amelyet hiába vásárolt meg egy pesti társaság, egyre romlik az épület állaga, és megy a hercehurca a tulajdonjogért.

A város polgármestere, Szirbik Imre szerint nincs kockázatmentes üzlet. Eladhatná az önkormányzat a ligeti épületet, ha lenne rá vevő. Az amerikai befektető egyébként nem ismeri a magyar piacot, az önkormányzattól ellenben azt a gesztust várja, hogy közös társulást hozzanak létre. A polgármester azt is hozzátette: a társulási szerződés jóváhagyása a képviselő-testület hatásköre lesz.