Tizenhétmilliós fejlesztés a szentesi kistérségben
 Új terepjáró az orvosi ügyeleten

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-02 | Balázsi Irén

Tizenhétmillió forintot költött a mentőállomáson működő központi orvosi ügyelet fejlesztésére a szentesi kistérség többcélú társulása. A Belügyminisztériumtól elnyert pénzből terepjáró gépkocsit és életmentő eszközöket szereztek be, amelyek mintegy ötvenezer lakos ellátását szolgálják.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagy Béla, a mentőállomás vezetője az új terepjáróval. Fotó: Tésik Attila
Az éjszakai orvosi ügyeletet Szentesen évek óta a mentőállomáson látják el, a szolgálat irányításával. A kistérségi többcélú társulás tavalyi megalakulásával azonban új helyzet jött létre abból a szempontból, hogy a településeknek össze kell fogniuk a lakosság ellátása érdekében.

Szentes és a környező községek most sikeresen pályáztak a Belügyminisztérium felhívására, amelynek eredményeként mintegy tizenhétmillió forintot költhettek a központi ügyelet létrehozására.
Az elnyert pénzből életmentő készülékeket és egyéb orvosi eszközöket vásároltak, valamint beszereztek egy terepjárót is. Az utóbbival a tanyavilágba is eljuthat az ügyeletes háziorvos mentős kollégája vezetésével.

A megyei szolgálat vezetője, dr. Simon Marianna főorvos a tegnapi ünnepségen elmondta: a mentősök és az orvosok egymásra vannak utalva az éjszakai és a hétvégi ügyelet idején. A kistérségi társulás elnöke, Szirbik Imre szentesi polgármester tájékoztatása szerint az új rendszer nyolc település mintegy ötvenezer lakosának ellátására hivatott.

A kistelepülések egyébként önállóan már nem tudnák megteremteni a minimális feltételeit sem az orvosi ügyeletnek, hiszen a legolcsóbb eszköz is belekerül vagy félmillió forintba. A bordó színű terepjáró autóba Dániából szerezték be az életmentő kellékek 90 százalékát. Az orvosi táskában minden eszköz megtalálható, amely a betegek újraélesztéséhez szükséges. Simon Marianna főorvos azt kéri, hogy aki a mentőállomást hívja, korrekt bejelentést tegyen a beteg állapotáról. Nem diagnózisra várnak, csak hiteles tájékoztatásra, hogy annak alapján hozzák meg a döntést a mentősök a páciensek érdekében.

Szenczi Sándorné szegvári polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: eddig a helyi háziorvosok látták el a nagyközségben saját autójukkal az ügyeletet. Ebből adódóan a tanyavilágban nehézkesen közlekedhettek, ha az időjárás kedvezőtlen volt. A szegváriak is belátták mostanra, hogy a szűkös anyagiak miatt nem tudja biztosítani a helyhatóság az ügyelet működésének tárgyi feltételeit, nem beszélve arról: három háziorvos helyett csak ketten látják el a betegeket. A kistérség településeinek társulása az ügyelet ellátására még olyan szempontból is előnyös, hogy az egészségbiztosító pénztár pluszpénzzel támogatja a rendszer működését.

Kedvező változást jelentett be dr. Borzi Márta, a kórház főigazgatója, aki azt taglalta: február 1-jétől két orvos áll a nap minden órájában a betegek szolgálatára.A mentőszolgálat megyei vezetője úgy értékelte a főigazgatói bejelentést, hogy folyamatos lett ezzel a sürgősségi ellátás. Újságírói kérdésre azt is elmondta Simon Marianna: ismeretei szerint előreláthatólag márciustól rendelkezésükre áll egy mentőhelikopter is, amelyet a szolgálatuk üzemeltet majd.