Veszélyes a szentesi hűtőtavon korcsolyázni
 Tilalom van, tiltótábla egyelőre nincs

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-02 | Blahó Gabriella

Korcsolyázási tilalom van a szentesi hűtőtavon, ám egyelőre nem tették ki a tiltótáblát. Az elmúlt napokban többen siklottak itt a jégen, mely nem elég biztonságos.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesiek a termálvízzel feltöltött tavon hódolnak a téli örömöknek. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesieket egyelőre nem figyelmezteti tábla, hogy korcsolyázási tilalom él a hűtőtavon, így sokan élvezték a tél nyújtotta örömöket az elmúlt napokban. A hófödte városszéli vidéken a hidegben kiváló lehetőség nyílik a szabad levegőn való testedzésre, szórakozásra. A tilalmat azért rendelte el az önkormányzat, mert a hűtőtó veszélyes – hívta fel a figyelmet Ötvös Mihály, az Atikövizig szentesi szakaszmérnöke.
A vízügy kezelésében lévő mesterséges tavat az Árpád Agrár Rt. kertészetében használt termálvízzel töltik fel, folyamatosan áramlik bele a forró víz. A hidegben a tó nagy része befagyott, így kínálva alkalmat a korcsolyázásra, ám sehol sem éri el a biztonságosnak ítélt tíz centiméter vastagságot a jég. A tó vize a közepén két és fél méter mély, egyes helyeken ennél is mélyebb: a part menti töltéshez a földet a mederből nyerték.

A szentesi vizek közül a Kurca a legkevésbé biztonságos, mely egybefüggően talán soha nem fagy be: több ponton folyik bele termálvíz. Két héten át tartó mínusz húsz fok kellene ahhoz, hogy jégpáncél alakuljon ki rajta. Az alsó szakaszokon, a Berki híd vagy az Eszperantó híd lábainál rendszerint képződik jég, a hóval fedett, fagyott vízen gyakran látni gyermeklábnyomokat. Ezen járni különösen veszélyes – hívta fel a figyelmet Kajtár István tűzoltóparancsnok, akitől megtudtuk: figyelnek a kritikus helyekre, de szerencsére ezen a télen még senkit nem kellett kimenteniük a jeges vízből.