Orvoshiány a kórházakban
 Néhány állásra már hirdetésben keresik a szakembert

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-31 |

Kilenc orvost kerestek hirdetésben a szegedi kórházak tavaly, de csak két szakember jelentkezett. A makói kórház hirdetései iránt érdeklődők csak akkor jönnek, ha lakást is kapnak. Szentesen viszont a pszichiátriára két szakembert is várnának magasabb fizetéssel és lakással – hiába.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az orvosok a megyében is jobb és szerényebb ajánlatok közül válogathatnak. És válogatnak is. Illusztráció: Gyenes Kálmán
Kilenc orvost kerestek hirdetésben a szegedi kórházak tavaly, de csak két szakember jelentkezett. A makói kórház hirdetései iránt érdeklődők csak akkor jönnek, ha lakást is kapnak. Szentesen viszont a pszichiátriára két szakembert is várnának magasabb fizetéssel és lakással – hiába. A hiányról mindenütt másképp vélekednek, abban mégis megegyeznek: a közhiedelemmel ellentétben ennek nem a külföldre vándorlás az oka. Inkább az intézmények közötti egyre élesebb verseny.

Tavaly novemberben a szegedi önkormányzat kórházai lapunkban, keretes hirdetésben kerestek szakorvosokat. Az I-es, a II-es kórházban és a Pulz utcai fertőző osztályon összesen kilenc szakember jelentkezését várták: elsősorban belgyógyász, neurológus, onkológus, infektológus, traumatológus, röntgenszakorvos, gerontológus, pszichiáter és aneszteziológus kellene a fekvő betegek ellátására.

Liker Andrásné, az intézmény humánerőforrás-osztályvezetője elmondta, az álláshelyekre szinte egyáltalán nem jelentkezett senki, és így csupán két új orvost vesznek fel.

Mindketten Szegeden végzett külföldi fiatalok: egyikük egy szerbiai születésű belgyógyász, a másik romániai infektológus. Decemberben rajtuk kívül hét pályakezdő kapcsolódott be a munkába, ők többek között a sebészeten, a pszichiátrián és a radiológiai osztályon dolgoznak. A rezidensek az osztályvezető szerint szívesen járnak hozzájuk, és később közülük töltik be a megüresedő helyeket. A külföldre vándorlás nem jellemzi a kórházat, a szegedi klinikák és a környező városok viszont erős konkurenciát jelentenek. Az állásokra pályázóknak a garantált bértáblában szereplő alapfizetést és a pótlékokat biztosítják.

A deszki kórház főigazgatója elfogadhatónak tartja a helyzetüket. Bálint Beatrix egy pályakezdő kardiológusról beszélt, akit a pulmonológiára vesznek fel, a kardiológiai osztályra viszont egy év óta hiába keresnek munkatársat. Elvándorlást nem tapasztaltak, a szakorvosaik csak tanulmányutakra járnak külföldre. A főigazgató hangsúlyozta, hogy igyekeznek vonzó körülményeket teremteni. Kiemelte, hogy intézményük gazdálkodása stabil, leépítés nem várható, sőt: eddig minden évben megtalálták a módját, hogy év közben és év végén is jutalmat oszthassanak. A közalkalmazotti bértáblában szereplő alapfizetés mellett természetesen fizetik a pótlékokat, és igazgatói döntés nyomán úgynevezett kettes pótlékkal is lehet bért emelni. Mindeközben nemcsak az anyagiakkal, hanem a betegellátás körülményeinek folyamatos javításával is törekednek munkatársaik megbecsülésére.

Egy hatodéves fiatalember tanárai javaslatát tartja szem előtt. Belgyógyásznak készül, és a klinikát javasolták neki elsődleges képzési helyül. Balogh Mária rezidensi idejét töltötte a szegedi kórház belgyógyászatán, most ugyanott szerződéssel alkalmazzák. A fiatal orvos lakóhelyén akart maradni, és meggyőzték a gyakorlati ideje alatt szerzett tapasztalatai.

Jelenleg onkológusra és bőrgyógyászra lenne leginkább szükség a vásárhelyi kórházban – tudtuk meg Kallai Árpád főigazgatótól. Az intézmény a közlönyben, azonnali belépéssel hirdeti az álláshelyeket. Úgy tűnik egyébként, hogy onkológus jelentkező akad, bár még nem nyújtotta be a pályázatát, s a bőrgyógyász állás iránt is érdeklődtek már. A vásárhelyi kórházban egyébként radiológus és reumatológus szakorvos jelentkezését is várnák.

A makói Diósszilágyi Sámuel Kórház is adott már föl apróhirdetést. Bakos Gábornétól, a kórház orvosigazgatójától megtudtuk: komoly hiányuk van pszichiáterből, a röntgendiagnosztika területén szakvizsgával rendelkező munkatárs is kellene, és egy gyermekszakorvost is keresnek. Olyan jelentkezőnek örülnének a legjobban, aki több szakvizsgával is rendelkezik. A hirdetés iránt számosan érdeklődtek, a zömmel más településeken élő orvosok azonban szolgálati lakást is igényelnének. A nővérszálló helyei tele vannak, és nincs üres a város orvoslakásai közt sem, éppen ezért a város vezetésével tárgyalnak a megoldás reményében.

Szentesen lakást is kínálnak, emellett az előírtnál magasabb fizetést, a megszokott csatornákon mégis hiába kerestek szakembereket a területi kórház pszichiátriai osztályára. Lukács Györgyi szakorvos lapunknak nyilatkozva azt mondta, lehet, nem népszerű munkát vállalni a fekvőbeteg-ellátásban, mert ott az átlagos munkatempóban is öt-hat alkalommal ügyeletet kell vállalni havonta. Ezért a szakmabeliek inkább a járó betegekkel akarnak foglalkozni, vagy magánrendelőt nyitnak.


Ha jó a közösség, meggondolják

Az utóbbi esztendőben mindössze egyetlen makói orvos vállalt külföldön munkát, a röntgendiagnoszta szakember Norvégiában helyezkedett el. Bakos Gáborné, a makói kórház orvos-igazgatója úgy véli, a jó orvosi közösségnek a megtartó ereje is nagy. Egy ilyen közegbe beilleszkedő szakember kétszer is meggondolja, hogy a pénzért elhagyja-e a kórházat. Az ilyen közösség a fiatalok számára is vonzó lehet. Úgy fogalmazott: Magyarországon is lehet sikeres orvoskarriert építeni.