Kártérítést követel a Hungerit

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-31 | Bakos András

Kártérítést kér a szentesi Hungerit Rt. a földművelésügyi minisztériumtól a chloranphenicolügy miatt. Tavaly novemberben ezt a szert mutatták ki kacsák, libák húsában. A vezérigazgató azt kifogásolta, hogy az FVM túl korán hozta nyilvánosságra az eredményt, és ezzel üzleti kárt okozott a cégnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még novemberben kezdődött, de december 2-án kapott nyilvánosságot az a vizsgálat, melynek során az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás ki akarta deríteni: hogyan került a chloranphenicol a kacsák, libák húsába. A Hungerit Rt., melynek vágóhídjára beszállították a kacsákat, libákat, nem vétett a szabályok ellen, a szer nem jelentett veszélyt a fogyasztókra, ám mégsem lehetett volna jelen a húsban.

Kiderült, az rt.-vel kapcsolatban álló, érintett termelők sem tudtak arról, hogy a takarmányban ilyen szer van. A chloranphenicol a Németországból származó hallisztből került bele a tápba. Amikor az esetet az FVM állategészségügyi főosztálya nyilvánosságra hozta, Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója több orgánumnak, így lapunknak is azt nyilatkozta: az, hogy mindez nyilvánosságot kapott – még akkor is, ha elhangzott, hogy az rt. nem hibás –, jelentős gazdasági kárt okozott a cégnek. Ráadásul – Magyar tudomása szerint – a kontrollvizsgálatok már nem támasztották alá az első ellenőrzések eredményét, vagyis szerinte a nyilatkozat elhamarkodott volt. Ezért följelenti a hatóságot.

Az igazgató nem a levegőbe beszélt: csütörtökön az FVM állategészségügyi főosztályára megérkezett a cégvezető levele. Lapunk kérdésére Bálint Tibor főosztályvezető azt mondta, csodálkoznak, előbb megvizsgálják Magyar József követelését, s csak azután alakítják ki álláspontjukat. A levél tartalmáról nem nyilatkozott.

Magyar József nem cáfolta, hogy elküldte a levelet, azt azonban nem akarta megmondani, mekkora követelésről van szó. Azt mondta, előbb megvárja, mi történik a levéllel, s majd azután nyilatkozik.
Az ügyet ismerő állat-egészségügyi szakemberek úgy vélik, amikor egy ilyen vizsgálat eredménye megszületik, nehéz olyan döntést hozni, ami mindenkinek jó. Amikor a paprikabotrány kirobbant, épp azért kárhoztatták a hatóságot, mert nem fordult időben a nyilvánossághoz.