Bolgár kertészek kultúrájára alapoztak
 Örülnek a sok gondnak a szentesi Árpádban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-29 | Balázsi Irén

A szentesi Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet alapításának 45. és az Árpád-Agrár Rt. létrehozásának 5. évfordulójára emlékeztek tegnap. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató arany emlékérmet adott át az alapító tagoknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az évfordulón az alapítókat is köszöntötték Fotó: Vidovics Ferenc
Pontosan 45 esztendő történéseit idézték fel tegnap Szentesen abból az alkalomból, hogy ennyi évvel ezelőtt alakult meg az Árpád- Agrár Rt. jogelődje, a zöldségtermelő szövetkezet. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató, egyben a Magyar Agrárkamara elnöke azt mondta, minden évet úgy kezdett a kollektívájuk, hogy már túljutottak a nehezén. Ám újra és újra szembesülniük kellett azzal: olyan verseny részesei lettek, amelyben a feltételek nem egyenlőek. Ezzel együtt azt vallja Csikai Miklós, hogy nem a tőke termeli a tehetséget, hanem a vállalkozó szellemű, tehetséges ember hozza létre a tőkét. Mielőtt a szövetkezet alapító tagjainak oklevelet és arany emlékérmet nyújtott volna át az elnök-vezérigazgató, egy svéd író mondásával jellemezte a mostani körülményeket, azt magyarázva: akinek kenyere van, sok a gondja, akinek viszont nincs betevője, annak egy gondja van. – Mi örüljünk, hogy sok a gondunk! – kérte Csikai Miklós.

Egy híján 240 zöldségtermelő gondolta úgy 1960. január 27-én, hogy ha egyesülnek, közösen nagyobb sikert érhetnek el. Mint elhangzott az emlékünnepségen: közülük ma már csak tizenöten élnek. Az alakulástól a rendszerváltozásig terjedő időszakot az egyesülés korszakának nevezték, hiszen jó néhány nagyüzem csatlakozott a szentesi térségből az Árpádhoz. A kilencvenes évekre az átalakulás, míg 2000 után a kiszervezés volt a jellemző. Elhangzott: a termőföldek privatizációjakor csak 27 személy vált ki a nagyüzemből, több mint ezren az együttmaradásra szavaztak. Amikor rt.-vé alakult a szövetkezet, a vagyona mintegy kétmilliárd forint volt. Most viszont nem az ingatlanok a jelentősek, hiszen bérelt földeken termelnek, hanem a 760 dolgozó jelenti az értéket. Közülük mintegy százan felsőfokú végzettségűek.

Az elmúlt három évben több adót fizetett be az Árpád-Agrár Rt. a költségvetésbe, mint amennyit kapott. A nagyüzem jó adófizető, bár ez a magatartás a cégvezetők szerint nem jelent nagy dicsőséget. Az európai uniós csatlakozás után nincs más lehetősége az Árpád-Agrár Rt.-nek, mint a technológiai fejlesztés – mondta Gulyás László gazdasági igazgató. Valójában ezt tették a megalakulás óta eltelt 45 évben mindvégig. Bakó László kertészeti igazgató visszaemlékezése alapján a bolgár kertészek meleg ágyas termesztésétől indultak, és mostanra eljutottak az úgynevezett kőzetgyapotos, azaz a termőföld nélküli hajtatásos zöldségtermesztésig. A fejlődést megakaszthatja, hogy 2007-től magas bírsággal sújtják a termálenergia felhasználóit. Az igazgató szerint ellensége az országnak, aki ezt a büntetést bevezeti.