Csúnyán becsapták Edinát
 60 Csongrád megyei ember után vett föl támogatást a cég

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-28 | Blahó Gabriella

Hiába várja negyvenezer forintos fizetését a gyengén látó Gyermán Edina: munkaadójának számláját a tisztázatlan pénzügyek miatt zárolta az adóhatóság. A szegvári lány bedolgozást vállalt, havi negyvenezerért, gombokat válogatott. A cég havonta százötvenezer forint állami támogatást vett fel minden dolgozóért. Miután a válogatni való elfogyott, a központban ismét összeöntötték a gombokat, hogy megint legyen munka.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Edina hiába várja negyvenezer forintos fizetését Fotó: Tésik Attila
Hiába várja negyvenezer forintos fizetését a gyengén látó Gyermán Edina: munkaadójának számláját a tisztázatlan pénzügyek miatt zárolta az adóhatóság. A szegvári lány bedolgozást vállalt, havi negyvenezerért, gombokat válogatott.

A cég havonta százötvenezer forint állami támogatást vett fel minden dolgozóért. Miután a válogatnivaló elfogyott, a központban ismét összeöntötték a gombokat, hogy megint legyen munka.

Amikor munkát kapott a vakok és gyengén látók szervezetének közvetítésével a szegvári Gyermán Edina, szülei örültek, hiszen a család rendkívül nehéz anyagi körülmények között él. Az ajánlat szerint havonta meghatározott mennyiségű, öt-hatféle gombot kellett szétválogatnia, csomagolnia és megszámolnia. A munkavégzésben segített Edinának az édesanyja, Gyermán Péterné, Edit.

Néhány hónapig rendben is ment minden, nagyon örültek a havi negyvenezer forintnak, mígnem egyszer arról kaptak értesítést, hogy az októberi fizetés nem érkezik meg, mert az adóhatóság zárolta az Assisto Kft. számláját. Edit úgy tudja, hogy nyomoz az APEH, s ők most becsapva érzik magukat. Mint mondta, a szociális foglalkoztatás az egyetlen lehetőség lánya számára, hogy valamivel lefoglalja magát, hiszen a tizennyolcadik életévét betöltött Edina döntésképtelen, gyámság alatt van, más módon nem is tudna elhelyezkedni. Először a Zunifer Kft. ajánlotta számukra ugyanezt a munkát, melyet el is vállaltak, majd ugyanezzel a feladattal bízta meg őket az utóbbi cég, és a faluban még két fogyatékkal élőt. Ám ők is ugyanígy jártak.

Edit azt mondja, a hosszú távú munka reményében vásároltak a húszesztendős Trabantjukat lecserélve egy Opelt részletre, most nem tudja, hogyan fizetik vissza a kölcsönt. Az autóra szükségük van, mert Edina pánikbeteg, tömegközlekedési eszközökön rendszerint rosszul lesz. Edit férje ácsmester, rengeteget dolgozik, havonta körülbelül hatvanötezret visz haza, ő pedig a szívinfarktusa miatt leszázalékolt. Három egészséges gyermeket nevelt fel, most azonban végképpen úgy érzi: a társadalom nem segíti és nem tolerálja a fogyatékkal élőket. Szerinte lehetett volna valami módot találni arra, hogy a lánya és hasonló sorsú társai – a nyomozástól függetlenül – megkapják a fizetésüket.
Gyermán Péterné és Edina. A lány számára megszűnt az egyetlen munkalehetőség Fotó: Tésik Attila


A Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének szegedi központjában Ács Attilánétól megtudtuk, hogy a gödöllői Assisto Kft. három-öt évre ajánlott munkát a szervezet tagjainak, mindez számukra biztató perspektívát jelentett volna. Most azonban a szövetség tehetetlen, nem tudja képviselni tagjainak érdekeit. Igaz, a cég szándéknyilatkozatot tett, mely szerint a lehető legrövidebb időn belül megadja az elvégzett munkáért a bért. Ez a papír azonban most nem ér semmit.

Csongrád megyében hatvan ember végezte ezt a munkát – közölte Horváth Jenő. A vállalat volt területi képviselője elmondta azt is, hogy dolgozónként legkevesebb százötvenezer forint állami támogatást kapott a cég, melynek töredékét adta csak oda munkabérként: feltehetően ezért indult vizsgálat. Horváth Jenő szerint a gombválogatásnak addig volt értelme, amíg volt mit válogatni, hiszen egy idő után elfogyott a feladat. Ekkor a központban összeborították a már szelektált gombokat, és újra kihordatták a bedolgozókhoz.

Országosan mintegy kétezer fogyatékkal élőt alkalmazott az Assisto Kft., amelynek vezetőit nem lehet elérni – valamennyi telefonjuk ki van kapcsolva. A volt területi képviselő intoleráns üzleti magatartásnak tartja az eljárás módját, és nem ért egyet azzal, ami történik. Úgy véli, szomorú, hogy a vakok és gyengén látók egyebet nem tehetnek, minthogy várnak a fizetésükre.