Vita az ÁSZ-jelölésről
 A szentesi önkormányzat működése került terítékre

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-29 | Balázsi Irén

Új stílusban fogalmazta meg az Állami Számvevőszék a vizsgálatáról készült jelentést, amelyet szó szerint értelmezett Halmai László a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén. Kiderült: az, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében fogalmaz meg javaslatokat az ÁSZ, az nem azt jelenti, hogy törvénytelenül működik az önkormányzat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Állami Számvevőszék átfogó vizsgálatáról készült jelentés vitát váltott ki a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén. Az elmúlt három évben végzett ellenőrzésekről már új stílusban fogalmazták meg a számvevőszék munkatársai a megállapításaikat. Az anyag végén van egy hibalista, amelyet Szirbik Imre polgármesternek és Sztantics Csaba jegyzőnek címeztek. Ezt úgy szerepeltetik a jelentésben az ellenőrök, hogy „a törvényesség helyreállítása érdekében" különböző feladatokat javasolnak teljesíteni a tisztségviselőknek. Elhangzott: ez a megfogalmazás azonban nem azt jelenti, hogy törvénytelenül működött az önkormányzat. A felsorolt hibák egy részét pedig már ki is javították a polgármesteri hivatal illetékes irodáiban. Az APEH is befejezte az áfavizsgálatot, és nem talált hibát.

A polgári oldal frakcióvezetője, Halmai László azt kérte a számvevőszék munkatársától, hogy a Rádió Szentes élő közvetítése miatt olvassa fel, mit kell teljesítenie a polgármesternek és a jegyzőnek a törvényesség helyreállítása érdekében. Halmai szerint csak így ismerhetik meg a rádióhallgatók a hiányosságokat. Miután elhangzott a lista, az ellenzéki politikus azt firtatta, találtak-e olyan hibát, miszerint valamilyen beruházásnál kikerülte volna a város a közbeszerzési eljárást. A válasz szerint azonban ilyenre nem akadt példa.

A pénzügyi bizottság elnöke, Félegyháziné Somogyi Éva úgy vélte: elismerés illeti a közgazdasági iroda munkatársait. Halmai három szakbizottságot is megsértett Demeter Attila, a jogi bizottság MSZP-s elnöke szerint azzal, hogy megkérdőjelezte a közbeszerzések tisztaságát. A megszólított ellenben úgy reagált: őt sérti, hogy a tisztségviselők sok utasítást kaptak a számvevőszéktől a törvényesség helyreállítása érdekében. Halmainak az viszont fájt, hogy a jogi bizottság elnöke kioktatott, a pénzügyi grémium vezetője pedig dicsért. A jobboldali Dömsödi József azt kérdezte a pénzügyi bizottság elnökétől, hogy miért terjeszt elő egy később tárgyalandó anyagban a polgármesternek 13,5 százalékos fizetésemelést. A válasz szerint a vonatkozó törvény szerint járnak el az illetmény növelésekor, ám ez nem tartozik a számvevőszékes napirendhez. Az Együtt Szentesért képviselője, Sipos Ferenc szerint az ÁSZ független, pártatlan tükröt tartott, s a felmutatott hibák könnyen helyrehozhatók. Ha nagy hiányosságok lennének, akkor fegyelmi eljárást kezdeményeztek volna az ellenőrök, miként más önkormányzatoknál meg is tették.