Lovag lett a keramikus
 A magyar kultúra napján kitüntették a szentesi művészt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-27 | Blahó Gabriella

Bese László a híres szentesi fekete kerámia alkotója, s most már a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa is. A kitüntetést a budapesti Stefánia-palotában vette át, és úgy véli, az nemcsak neki, de városának is szól. Hiszen minden munkájára ráírja: „Bese Szentes".
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hetvennyolc éves keramikus munkáját Budapesten is elismerték Fotó: Vidovics Ferenc
A lovaggá ütés ünnepélyes aktus, fényes ceremónia kíséri – mondja az idős mester, aki fűszerezve a történteket megjegyezte, hogy lovaggá lett, de lova sajnos nincsen. Fekete kerámiát harminc éve készít Laci bácsi, akinek inas korában két helyen két mestere volt, mindkettő felsőpárti utcában lakott, és mindkettő tizennégy szám alatt. Akkoriban még titokként kezelték a fekete kerámia készítésének módját, de fiatal legényként Laci bácsi mégis megtudakolta azt. Így aztán, amikor először hozzáfogott a munkához, elméletben tudta, mit kell tenni, de a gyakorlatban is ki kellett próbálni. Mint mondja, fontos, hogy az agyagban legyen némi vas. A kerámiát lassan kell égetni, a katlan fűtéséhez pedig szalmát, birkatrágyát, fenyőfát kell használni, hogy jól füstöljön. Legalább két napig kell a kemencében hagyni, hűlni az edényt, akkor igazán jól beszívja a feketeséget. Közben a mester figyeli, milyen a színe a füstnek, kojtol-e nagyon, vagy csak kevéssé, kénkövesnek látszik-e vagy feketének. Mert mindezek fontos információval szolgálnak az alkotónak, aki most büszke.

Büszke arra, hogy érezheti: tulajdonképpen szülővárosáé is ez az elismerés, hiszen minden munkájának alján ez olvasható: „Bese Szentes". Azt mondja, a Stefánia-palotában a nagyon színvonalas kultúra napi gálaműsor közben alig győzte fogadni a gratulációkat, az urakkal kezet szorított, a hölgyeknek illő módon kezet csókolt. Szerinte a hagyományoknak, a tiszteletnek még mindig rangja van, s örül annak, hogy a népi kultúra általa képviselt ága most újra a figyelem középpontjába került. Emlékeztetett arra, hogy mióta a tiszti klub pincéjében megnyílt a kerámiaműhely, azóta a város szinte valamennyi iskolájában működik kerámiaszakkör, s nagyon helyes, hogy a fiatalok ismerkednek apáik mesterségével. A nyugállományú katona ezredes még nagyon sokáig szeretné folytatni a mesterséget, mert számára örömet okoz, s úgy látja, másoknak tetszik. Mint mondja, az általa készített szentesi fekete kerámia a világ legkülönfélébb tájain megtalálható már magántulajdonban, s büszke arra, hogy Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök otthonát is díszíti. Laci bácsinak eddig negyven kiállítása volt, persze nem mind önálló, de mind nagy siker. Csak azt sajnálja, hogy a népművészet mestere címet nem nyerhette még el. Fáradhatatlanul dolgozik, újabb és újabb karcolatokat, mintákat álmodik az idős alkotó, aki úgy fogalmazott: a gyerekek mennek, a fazekasság marad.