Svéd tanúk a bűnügyben
 Több száz millió forint nyomában az ügyészség

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-25 | Blahó Gabriella

Csalás és más bűncselekmények miatt folytat vizsgálatot a Csongrád Megyei Főügyészség a szentesi ablakgyártó cég volt vezetői ellen. N. G. és társai több száz millió forint hitelt vettek fel a Kereskedelmi és Hitelbanktól, és ezzel nem tudtak elszámolni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Öt esztendővel ezelőtt a svéd SAAB befektetési csoport és Szentes együttműködési megállapodást írt alá, ennek eredményeként megalakult a Svéd Ablakgyártó Kft. Megkezdődött a város ipari parkjában a svéd típusú nyílászárók gyártása. A termelés megindulásához és folytatásához a cég volt vezetői jelentős hitelt vettek fel a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-től, az ablakgyártó cég nevében eljáró személyek ellen azonban feljelentést tett a rendőrségen a hitelintézet, mert megítélése szerint a kft. vezetői a kölcsönfelvételt követően nem törekedtek arra, hogy a benyújtott igényükben megjelölt projektet megvalósítsák. A feljelentéshez később a cég felszámolóbiztosa is csatlakozott, mert a pénzügyek vizsgálata közben hiányosságokra bukkant. A felszámolást követően teljesen megújult a vállalat. Az új tulajdonosoknak nincs közük a korábbiakhoz, a gyár más néven és teljesen új felállásban, ráadásul eredményesen működik.

Az ügyben az Igazságügyi Minisztérium jogsegélykérelmet nyújtott be a svéd kormányhoz, az eljárás során a svéd tanúkat már kihallgatták – tudtuk meg a Csongrád Megyei Főügyészségtől. A Szentesi Városi Ügyészségről a megyeszékhelyre a napokban kerültek át a büntetőeljárás iratai, miután egy január elsejétől érvényes belügyminisztériumi rendelkezés az ötvenmillió forintos értékhatár feletti büntetőügyeket a megyei hatóságokra bízza. A nyomozás feletti törvényességi felügyeletet most ez a szerv gyakorolja. A vizsgálat még nem fejeződött be.