Óriásplakátok a városképben
 A szentesi önkormányzat rendet vágna a tábladzsungelben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-22 |

A szentesi városkép javítását célozza az az önkormányzati tervezet, amely szabályozni kívánja az óriásplakátok elhelyezését. A közterület-felügyelet vizsgálódásai alapján kiderült: nem egy hirdetmény elhanyagolt, rossz állapotban van.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az ízléses hirdetményeket támogatják Fotó: Blahó Gabriella
Szentesen negyven helyen található óriáshirdetmény, ezek többsége öt négyzetméternél nagyobb felületű, önállóan, állványon jelennek meg, vagy épületek falain. Közterületeken, önkormányzati ingatlanokon a helyhatóságnak kell hozzájárulnia a hirdetmények elhelyezéséhez, a magántulajdonban lévő porták esetében csak a műszaki osztály hozzájárulása szükséges. Így még nem teljes körű a szabályozás – vélik a városházán. Jellemző, hogy egyre több magas épület falát adják bérbe a tulajdonosok reklámcélra.

A helyzet rendezését kezdeményező városfejlesztési bizottság a következő testületi ülésre készített előterjesztésében példaként említi a szegedi városrendezési tervet, mely a megyeszékhely meghatározott részein szabályozza az elhelyezhető hirdetmények nagyságát. A szentesi városatyák úgy gondolják, a kiemelt övezetben, tehát nagyjából a Deák Ferenc utca, Arany János utca, Vásárhelyi út által körbefogott területen némiképpen korlátozni kellene a nagyméretű hirdetmények elhelyezését, ahogyan ezt Szegeden teszik.

A rendelettervezet pontos számokat tartalmaz arra vonatkozóan, milyen mértékű díj ellenében lehet használni a közterületeket erre a célra, így például a közterületbe benyúló kirakat mellett lévő cégér havonta háromszáznegyven forint volna négyzetméterenként, míg az út feletti átfeszítésért ugyancsak négyzetméterenként kétezer forintot kérne a város naponta. Közlekedő elárusítóhelyeken tilos volna bármilyen hirdetményt kifüggeszteni, míg a fagylaltoskocsin vagy pattogatottkukorica-árus járművén a saját hirdetése hatvan forintért szerepelhet. Az anyagban az olvasható, hogy a város belterületén, magántulajdonú ingatlanokon felállított óriásplakátok esetében a tulajdonosra bízza annak kivitelét, ugyanakkor a főépítész és a műszaki osztály együttesen folytasson engedélyezési eljárást ezekben az ügyekben. A tervezet alkotói azt remélik, hogy rendezettebb lesz a városkép.