Csúzlival lövik a lámpákat
 Az áramszolgáltató hétről hétre javít

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-21 | Blahó Gabriella

A város kétezer-ötszáz lámpateste közül a legutóbbi felmérés szerint csaknem százötven volt hibás. A sötétség oka rendszerint a rongálás – fiatalok csapatban csúzlival lövik az égőket. A ligetben lévő út nemrégiben három hétig volt kivilágítatlan, a csatorna melletti kerékpárúton pedig mindig akad legalább egy lámpa, mely nem világít.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sötétedés után a félősebbek nem járnak erre lllusztráció: Tésik Attila
A város közvilágítása újra és újra felvetődő téma Szentesen. Legutóbb Karikó-Tóth Tibor, a polgári frakció képviselője vetette fel testületi ülésen a kérdést, mondván, tapasztalata szerint az áramszolgáltató nem minden esetben igyekszik azonnal orvosolni a hibákat. A Kurca mellett vivő kerékpárúton kényszerű módon szinte hetente cseréli a burákat a Démász, ám a rongálók nem kímélik az oszlopokat sem. Egy állvány hat-nyolcszázezer forintba kerül, kettő most is hiányzik. Azokat feltehetően erős emberek törték ki. Korom Pál, a városháza műszaki osztályának főtanácsosa úgy fogalmazott: minden javítás után kérdéses, megéri-e a lámpasor a következő hetet. Legutóbb december közepén állították helyre az eredeti állapotot ezen a helyen, de dolgozniuk kellett a villanyszerelőknek a ligeti gyalogúton is, ahol három héten át nem volt közvilágítás. Valószínűleg a soros kapcsolással egymáshoz illesztett lámpák mindegyike azért hunyt ki, mert egyetlen helyen sérült a vezeték. A rongálások eredménye: sötétség. A ligetben különösen nagy szükség lenne jó közvilágításra.

A város és az áramszolgáltató között kötött szerződés szerint a Démász a hibákat a jelzést követően nyolc napon belül javítja ki, havonta küld jelentést a polgármesteri hivatalnak arról, mit végzett el. A főtanácsos arról számolt be, hogy a szolgáltató ebben a tekintetben együttműködő, ám a kárt okozó cselekmények folyamatosak. Csúzlival lövik vagy kővel dobálják a lámpákat. A rongálásokat többnyire bejelentik a szemtanúk az önkormányzatnál és a rendőrségen, ám rendszerint csak később. Ha mégis sikerül kihívni a rendőrséget, a szemtanúk személyleírást rendszerint nem tudnak adni az elkövetőkről. A közterületi rongálások megszüntetéséért létrejött egy civil fórum, mely párbeszédre szólított fel ez ügyben. A társaságnál úgy tudják, a lámpalövők nem szentesiek.