Szólnak a radiók mindenütt a megyében
 Szegeden a zene, másutt a hírek miatt hallgatják a műsort

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-18 |

Csongrád megye hat nagyobb településén összesen tíz rádióadó közül válogathat a hallgató. Az utóbbi években a napilapolvasás és a televíziózás mellett újra megnőtt a rádióhallgatási kedv.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Száraz Ferenc, a Rádió 88 műsorvezetője Fotó: Gyenes Kálmán
A megyeszékhelyen a Magyar Rádió Körzeti Stúdiója mellett két nagy kereskedelmi adó verseng a hallgatók kegyeiért: a Juventus és a Rádió 88 .

A Magyar Rádió Körzeti Stúdiójának műsorát elsősorban a középkorúak és a nyugdíjas éveikben járó szegediek kedvelik, állítja Barta Gyuláné.

– A mi hallgatóink nagy része hét végén rádiózik – vélekedett a gazdasági vezető –, igen népszerű például az egyházi műsorunk: a Zsinatoló. Meglepő, de a fiatalok is egyre gyakrabban állítják a rádió keresőgombját a körzeti stúdió műsorára.

Egy tavalyi rádióhallgatottsági felmérés szerint Szegeden a legtöbben a Rádió 88-at hallgatják.

Szórakoztatás és informálás

– Egyszerre szórakoztatunk és informálunk, a sportot, a kultúrát és a civil szervezeteket kiemelten támogatjuk – magyarázta Sebők Zoltán marketingigazgató. – A leghallgatottabb műsorunk a délelőtti Juice, szórakoztató hírekkel és játékokkal, valamint a délutáni Show-time. A hallgatóink imádják a kívánságműsort is.

A másik szegedi kereskedelmi adó, a Juventus rádió. A korábban amerikai tulajdonban lévő rádióhálózat a zenére helyezi a hangsúlyt.

– Minél több hallgató ízlését megpróbáljuk kiszolgálni, a Juventus a zene rádiója. Kínálatunkban olyan dalok is szerepelnek, amelyet máshol nem hall az ember – tájékoztatott Nagyné Grundic Erika, a szegedi stúdió ügyvezetője. – A rádió a reggeli órákban a leghallgatottabb, sokan szeretik a kívánságműsort. Nem csak Szegeden hallgatnak bennünket, hanem a város környékén is. Szentesen is sugároz a Juventus rádió. A szentesi adó műsorát a szegedi és a pesti Juventus rádió, valamint a helyi Orient rádió biztosítja.

A kívánságműsorok népszerűek

– Igyekszünk az egész családhoz szólni, ugyanúgy a tizenévesekhez,
Rádió MI

A 2002-ben alapított Itt Szeged Egyesület az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) tavalyelőtti pályázatán frekvenciahasználati jogosultságot nyert. A szerződés szerint a 89,9 MHz-es frekvencián december 4-éig el kellett volna elindítani az adást. Nagy Gábor, a Rádió Mi alapítója lapunknak elmondta, hogy anyagi okok miatt halasztást kértek az ORTT-től, így tesztadással február 4-én indulhat el a 24 órás rádió.  
mint a nyugdíjasokhoz – mondta Szabó Róbert, az Orient rádió stúdióvezetője. – Kilenc éve sugárzunk Szentesen, a leghallgatottabb időszak a hét vége. Népszerű a hajnali 6 órakor jelentkező Gazdapercek és a kívánságműsor.

A szentesiek válogathatnak a kínálatból, ugyanis a városban még egy hangzó médium működik: a Rádió Szentes.

– „Kis Kossuth"-nak hívnak bennünket, a zene mellett ugyanis bővelkedünk a beszélgetős műsorokban, emberközelinek tartják a rádiónkat – utalt a hallgatói telefonokra és levelekre Besenyei Gábor ügyvezető – A leghallgatottabb a kívánságműsor, a 16 éves fiataloktól a nyugdíjas nénikig sokan hallgatnak bennünket.

A helyi hírekre koncentrál a két csongrád megyei településen működő Rádió 7 is, Hódmezővásárhelyen és Kisteleken fogható az adás.

Helyi ügyek, frissesség

– Hetente 1000-1200 levelet kapunk, szeretnénk, ha a fiataloktól az idősebbekig mindenki hallgatna bennünket – fogalmazott Égető Gyula tulajdonos. – Nálunk legtöbben a vasárnapi üzenőműsort és a hétköznap jelentkező Napraforgó címűt hallgatják. Sok helyi információval szolgálunk, igyekezünk frissek lenni.

Csongrádon a kecskeméti Gong rádióval megosztva, egy frekvencián fogható a CsongRádió. Műsoraik elsősorban a 25-65 éves korosztálynak szólnak.

– Mi nem a zenére utazunk, mint a kereskedelmi rádiók nagy része – mondta Morzsik János stúdióvezető. – Műsorainkban nyíltan beszélünk olyan problémákról, melyek sokakat érdekelnek, elsősorban ezért szeretnek bennünket a helyiek. A legnépszerűbbek a hírműsoraink.

Makón másfél éve működik az Árkádia rádió.
– Habár kereskedelmi adó vagyunk, a hangsúlyt a közérdekű hírekre, a térségi eseményekre fektetjük – magyarázta Sipos Jenő stúdióvezető – Az egyik legnépszerűbb műsorunk a helyi információkat, történéseket összegző Napzárta. A makóiak kívánságműsorainkat is kedvelik.

Szalma Emese