Oktatott a Szeged Beton
 Kénytelen volt fejet hajtani a Szentes a Fradi előtt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-17 | Szélpál László

Az alapszakasz második körének nyitányával folytatódott a férfi vízilabda OB I. A Szeged Beton VE különösebb megerőltetés nélkül győzte le a Neptunt, míg a Legrand-Szentesi VK nem várt, nagy gólkülönbségű vereséget szenvedett hazai medencében az esélyesebb Fraditól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szeged Beton VE–Neptun 14–4 (5–0, 4–0, 2–1, 3–3)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 150 néző. Vezette: Kiszelly, Kun.
Szeged: Barát – Ágner, Varga P. 1, MOLNÁR P. 5, Komlósi 1, TÓTH L. 2, LEHMANN 4. Csere: Boros 1, Pataki, Munkácsy, Plézer, Vincze Zs., Horváth Á., Szegi (kapus). Edző: Gyöngyösi András.
Neptun: Riener – Nagy L. 1, NAGY D. 2, Szilágyi, Sármezei, dr. Halász, Felföldi. Csere: Dobricza, Nemes, Ludányi 1, Ábel, Matusch (kapus). Edző: Beszédes Csaba.
Gól – emberelőnyből: 8/5, ill. 4/3. Négyméteresből: 1/1, ill. –.

A szegedi Tóth László (9) második gólja a nyolcadik volt a sorban Fotó: Gyenes Kálmán
A szerdán a Savona ellen Imperiában játszandó LEN-kupa negyeddöntő „odavágója" előtt a Neptun csapata a legideálisabb felkészülési riválisnak bizonyult a szegediek számára. Annak, mert egyrészt az újonc ellen bőségesen lehetett gyakorolni figurákat, másrészt pedig az sem volt elhanyagolható szempont, hogy a nem túl acélos vetélytárs magabiztos legyőzése nagy valószínűséggel nem tesz majd rosszat Molnár Péterék önbizalmának az olasz sztárgárda elleni meccs előtt.

A két együttes közötti szakadéknyi tudásbeli különbség miatt az eredmény miatt nem kellett különösképpen izgulniuk a drukkereknek, mindössze amiatt lehettek csak idegesek, nehogy valaki megsérüljön. Gyöngyösi edző épp emiatt ezúttal eltekintett a vállát fájlaló Éles szerepeltetésétől.

Az első szegedi találatra két percet és tizenöt másodpercet kellett várni. Ekkor Komlósi álompasszát Tóth László tessékelte a Neptun kapujába. A gól megadta a lökést a nagy kedvvel és emellett rendkívül fegyelmezetten pólózó házigazdáknak.

Sorozatban vették be a fővárosiak kapuját, az első negyedben összesen ötször, a másodikban pedig további négyszer. Válasz egy sem született, jellemző a vendégek tudására, illetve arra, hogy a betonosok mennyire komolyan vették a mérkőzést, a házigazdák kapusának, Barátnak az első védést csak a 13.(!) percben kellett bemutatnia. Ugyan lelkesnek bizonyultak a vendégek, de fizikálisan nem bírták a Szeged tempóját: egyre többször fordult elő, hogy visszaúszáskor le-lemaradoztak.

A fordulást követően sem változott a játék képe, a Szeged kénye-kedve szerint gyakorolhatott az edzőmeccs jellegű bajnokin. A Neptunnak egyetlen célja volt: nem akart dobott gól nélkül távozni a Csongrád megyei székhelyről. Erőfeszítését a 20. percben végül aztán siker koronázta, 11–1. A befejező játékrészben már a fiatalok is szerephez jutottak a Betonban, csalódást ugyan nem okoztak, de ekkor már több hiba csúszott a játékba.

Gyöngyösi András: – Az első három negyedben látottakkal nagyjából elégedett vagyok, azt kaptam, amire előzetesen számítottam.

Legrand-Szentes–FTC 2–9 (1–2, 1–2, 0–2, 0–3)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 500 néző. Vezette: Juhász Gy., Bors.
Szentes: Horváth T. – Somogyi, Németh D., Berki, Vígh, Juhász Zs., Szebeni 2. Csere: Szabó N., Gábor, Szénászky, Kis I., Józsa. Edző: Vidumanszky László.
FTC: Pelle – Bánhidy, KATONÁS 2, BINDER 2, Létay, Süveges, Nitsovits 2. Csere: TÓTH F. 3, Takács A., dr. Bene, Széles. Edző: Bíró Attila.
Gól – emberelőnyből: 11/0, ill. 8/3. Négyméteresből: 2/2, ill. –.

Szép számmal gyülekeztek a nézők a ligeti uszoda sátra alatt. Meglepetést szimatoltak. Elvégre egy hónappal ezelőtt a Szegedet két góllal legyőzték ugyanitt Somogyiék, akik pár nappal később a Komjádi-kupát is megnyerték.

A találkozó előtt a napokban elhunyt vásárhelyi vízilabdasport
Másfél perc hiányzott csak

Téved az, aki azt hiszi, a Szeged Beton pólósai mindenfajta megkötés nélkül szállhattak vízbe a gyengécske Neptun ellen. A kötelező, nagy gólkülönbségű győzelem megszerzésén túl Gyöngyösi András edző azzal küldte vízbe tanítványait, hogy az első három negyedben nem szabad gólt kapniuk. A játékosok nagyon odafigyeltek a védekezésre, már-már úgy nézett ki, hogy sikerül a bravúr, amikor 84 másodperccel a harmadik játékrész vége előtt Nagy D. a centerposztról betalált. A tréner abban a pillanatban nem repesett a boldogságtól, de a mérkőzés után már elégedetten nyilatkozott csapata teljesítményéről.  
megteremtőjének, Török Sándor emlékének tisztelegtek a játékosok és a nézők.

Rosszul kezdődött a meccs a házigazdák számára: egy kihagyott emberfórt követően előbb Nitsovits, majd Binder talált be Horváth kapujába. Szebeni négyméteresből ugyan szépített, de az előnyök kihasználásánál továbbra is rengeteget hibáztak a Kurca-partiak. A harmadik negyed elején 4–2-es fővárosi vezetésnél Szabó Nándor ajtó-ablak helyzetben csak a kapufát találta el, a másik oldalon viszont Katonás egymás után kétszer is pontosan célzott, 2–6. Egyre inkább hitehagyott társasággá vált a Szentes, mert bár nagyon akart, de az volt az ember érzése, igazából már a játékosok sem hisznek a felzárkózásban. Mindent elárul szerencséjükről a fórkihasználásuk: tizenegyszer támadhattak emberelőnyben, de ezekből az akciókból egyetlen gól sem született... Amilyen gyorsan lehet, el kell felejteniük ezt a mérkőzést, mert a most bemutatottaknál lényegesen többre képesek.

Vidumanszky László: – Nem tagadom, sokkal jobb eredményt vártam. Játékosaim fejben nem tudtak felnőni a feladathoz, döntő pillanatokban rendre rosszul döntöttek.

További eredmények: Eger–BVSC 11–3, Domino-BHSE–
OSC 22–5, Szolnok–Vasas 5–12, Ybl–Újpest 4–10.

A bajnokság állása

1. Domino 12 11 – 1 163 – 53 22
2. Eger 12 11 – 1 124 – 59 22
3. Vasas 12 11 – 1 116 – 55 22
4. FTC 12 8 – 4 108 – 64 16
5. Szeged 12 7 1 4 98 – 71 15
6. Újpest 12 7 – 5 96 – 85 14
7. Szentes 12 5 – 7 89 – 110 10
8. Szolnok 12 3 2 7 73 – 115 8
9. OSC 12 3 1 8 81 – 127 7
10. BVSC 12 3 – 9 85 – 112 6
11. Neptun 12 1 – 11 55 – 147 2
12. Ybl 12 – – 12 46 – 136 0

A magyar női junior vízilabda-válogatott az elmúlt év nyarán nem remekelt a Bariban rendezett Európa-bajnokságon. Az ötödik hely kisebb fajta csalódással ért fel. Január 24–30. között az ausztráliai Perthben lehetőség nyílik a javításra. A korosztály világbajnokságán részt vevő nemzeti együttesünkben helyet kapott a Szentesi VK játékosa, Huszka Zsuzsanna is. A fiatal játékos a szombati indulás előtt elmondta: nagyon örül, hogy tagja lehet a 13 fős csapatnak, boldogsága azonban csak akkor lesz teljes, ha sikerül a négy közé kerülni. A mieink az A csoportba kaptak besorolást a legutóbbi vb-viadal ezüstérmese, az Egyesült Államok, a negyedik helyezett Oroszország, valamint az Ázsiát képviselő Kína társaságában.