Lesöprik a padlást Szentesen?
 Várják a földalapú támogatást a Kurca parti gazdák is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-13 | Balázsi Irén

A szentesi falugazdászi irodában segítik a termelőket a területalapú támogatási kérelmekben elkövetett hibák kijavításában. A gazdák az uniótól várják az anyagiakat, mert már kellene a pénz a vetőmagra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Marsi Tibor falugazdász a hibák javításában is segít Fotó: Karnok Csaba
Az őstermelői igazolvány érvényesítéséért nem kell fizetni, csupán akkor szükséges ezer forintot csekken kiegyenlíteni, ha valaki újat akar váltani. Marsi Tibor szentesi falugazdász tájékoztatása szerint azoknak érdemes meghosszabbítaniuk az igazolványt, akik adókedvezményre tartanak igényt. Az irodában segítséget nyújtanak ezekben a napokban ahhoz is, hogy hozzájussanak a gazdálkodók a területalapú támogatásokhoz. Vannak olyanok, akik már megkapták az európai uniós forrást, ám az adatlapok téves kitöltése miatt másoknak még várat magára az anyagi segítség.

A falugazdász tapasztalata szerint a hiba abból is adódhatott, hogy a gazdák nem helyesen jelölték meg a parcellájuk nagyságát. Ezért fordulhatott elő olyan eset, hogy egyesek több támogatást igényeltek, mint amennyi a földterületük alapján járna nekik. A hiányosságot úgy lehet pótolni, ha a gazdálkodók egymással egyeztetik a parcellájuk határait. Április végéig egyébként mindenkinek meg kell kapnia a földalapú támogatást, amely lényegesen magasabb összeg, mint az európai uniós csatlakozás előtt volt. Az EU-tagság előtt ugyanis 8-12 ezer forint járt hektáronként a termelőknek. Tavaly május óta ellenben csak előleg címén juthatnak 8 ezer forinthoz, s ehhez jön még EU- és nemzeti támogatásként 27-28 ezer forint.

A családi gazdálkodást folytató Fodor Jánosnak és több társának éppen az a baja, hogy ők sem kapták még meg a földalapú támogatást. Ennek híján pedig képtelenek készülni a tavaszi munkákra. Azt mondta a gazda, hogy már kellene venni a vetőmagot meg a műtrágyát, de egyelőre nincs miből. Azért, mert értékesítési gondjaik voltak, a kukoricára például ráfizettek. A gabonából csak annyit hagytak meg, amennyit a jószágokkal megetetnek. Ha nem érkezik a támogatás, a család feléli a tartalékait is. Hitelt pedig nem vesznek fel, mert nem akarják ráterhelni a házra. Fodor János úgy van vele, hogy legfeljebb lesöprik a padlásról a megmaradt gabonát, s a kényszerhelyzetben azt vetik majd el. Vagy nem vetnek semmit, hanem „odaülnek a föld négy sarkára". Józan ember ezért nem megy a Tiszának – véli a szentesi gazda.

Makón is késik a támogatás

Németh Imre agrárminiszter tavaly ősszel ígérte meg, hogy a földalapú támogatásokat novemberben fizetik ki az érintetteknek, a többség azonban a mai napig nem jutott pénzhez – mondja az üggyel kapcsolatban Martonosi György makói honatya. A mezőgazdasági tárca vezetője most írásban válaszolt a képviselőnek az okokat firtató kérdésére. Tájékoztatása szerint a kifizetések azért haladnak lassan, mert a regisztrált termelőket ellenőrizni is kell – egyébként egyharmaduk már megkapta a neki járó összeget. Martonosi szerint a válasz nem megnyugtató, ő úgy véli, az akadozás hátterében inkább az állhat, hogy nincs pénz a teljesítésre, hiszen a regisztráció ellenőrzésére már eddig is több mint fél évük volt a földművelésügyi hivataloknak.