Bezárják a kollégiumot?
 Megszűnhet az általános iskolai diákotthon Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-13 | Balázsi Irén

Elképzelhető, hogy bezárják az általános iskolai diákotthont Szentesen. A gyerekek a Terney Béla Középiskolai Kollégiumba költöznének, ez azonban a szakemberek szerint nem tenne jót a kisdiákoknak. A kérdésről a képviselő-testület dönt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jól érzik magukat a kisdiákok jelenlegi otthonukban Fotó: Karnok Csaba
Évtizedek óta kollégiumként működik Szentesen az Ady Endre és a Munkácsy utca találkozásánál lévő épület. Az utóbbi időkben ott tartották a nyári napközis táborokat is a gyerekeknek. Az általános iskolai diákotthonba többnyire nehéz körülmények között nevelkedő kicsik járnak, akiknek jelenleg bizonytalan a helyzetük. Hallani lehet a városban olyan tervről, miszerint bezárják majd az intézményt, s a gyerekeket átköltöztetik a Terney Béla Középiskolai Kollégiumba, amelynek a kihasználtsága mintegynyolcvan százalékos. A képviselő-testület mindenesetre arról már döntött, hogy pedagógiai szakszolgálatot működtet a városban, s az általános iskolai kollégiumban kapna az helyet. De ott alakítják majd ki – az önkormányzat korábbi határozatának megfelelően – a gyerekek átmeneti otthonát is.

Nem tartja helyesnek a kisdiákok költöztetését Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója, a polgári oldal helyhatósági képviselője. Az ő intézményükből is laknak diákok a kollégiumban, s szakmailag nem lenne jó, ha középiskolás korosztállyal kerülnének egy helyre. Ismeretei szerint az általános iskolai kollégiumban is vannak középiskolások, ám azért, hogy a fiatalabb testvérükkel együtt legyenek. Az igazgató úgy véli: ha elkerülhetetlen a költözködés, akkor ne a középiskolai kollégiumba menjenek, hanem házakat vegyen az önkormányzat, ahol családias körülmények között élhetnének a gyerekek az eddigi nevelőik felügyelete mellett.

Az általános iskolai kollégiumnak jelenleg 34 lakója van. Juhász Eszter igazgatót tavaly szeptemberben nevezték ki újabb öt esztendőre az intézmény élére. Véleménye szerint a gyerekek tervezett átmeneti otthona és a kollégiumuk jól elférne az épületben, s inkább a pedagógiai szakszolgálatnak kellene más helyet keresni. A gyermekintézmény munkatársai és a lakók mindenesetre várják az önkormányzati döntést, mert a bizonytalanságnál nincs rosszabb. Nem beszélve arról, hogy néhány hét múlva már hozzá kellene kezdeniük a nyári napközis táboruk szervezéséhez. Ám ha bezárják a kollégiumot, ott már nem fogadhatják a város valamennyi alapfokú oktatási intézményéből a gyerekeket, mint tették ezt évről évre.

A Terney Béla Középiskolai Kollégiumban van annyi üres ágy, amelyen elférnének a hátrányos helyzetű kisdiákok. Takács Pál igazgató azonban azt mondta: elfogadják majd a képviselő-testület döntését, ám szerinte nem helyes a kis- és nagydiákokat egy szinten elhelyezni. Azt tudniillik nem lehet megoldani, hogy egy emeletet kiürítsenek az általános iskolásoknak. Ezt csak úgy tudnák megvalósítani, ha a régi kollégistáik közül megválnának jó pártól. A középiskolások már élik a maguk életét, és Takács Pál tart attól, hogy esetleg rossz irányba vinnék el a gyerekeket. Ezzel együtt nem zárják be a kicsik előtt a kollégium kapuját, ha a képviselők úgy határoznak, hogy ki kell költözniük az eddigi otthonukból.