Újabb gyűjtőszigetek
 Őshonos fákat ültetnek Szentesen, a kiserdőben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-12 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat mintegy tizenhatmillió forintot nyert a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium célelőirányzatán. A Zöld forrás nevű program keretében csatornát kotornak és újabb gyűjtőszigeteket telepítenek a válogatott hulladéknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eddig is sok fát ültettek Szentesen. A program most pályázati pénzből folytatódhat Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi önkormányzat négy környezetvédelmi pályázata is nyert. Az önrész hozzáadásával húszmillió forintot meghaladó összeget fordíthat a város európai uniós normák teljesítésére. Nem az összeg a jelentős – fogalmazott tegnapi tájékoztatóján Szűcs Lajos alpolgármester –, hanem az a tény, hogy a település óvja a természetet. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium célelőirányzatából kapott pénzből kitakarítják a Nagyvölgy-csatornát, amelynek mintegy 3 kilométeres városi szakasza teli van szeméttel, s ezért sem vezeti el a belvizet illetve a csapadékot.

Ugyancsak a szaktárca Zöld forrás nevű programja keretében folytatódik a szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas szigetek telepítése. Most húsz gyűjtőszigetet szereznek be az eddigi kilenc mellé, és további ötre is nyertek támogatást, ezeket Szegváron helyezik el. Lízingelnek majd egy speciális autót is, amellyel csak a szelektíven válogatott hulladékot szállítják ki a berki telepre. Egyébként az így összegyűlt üveget, papírt és műanyagot értékesíti a városellátó intézet. Az illegális szemétlerakók felszámolására viszont egymillió forintot ítélt meg a szaktárca az önkormányzatnak, amely ugyanekkora összeggel járul hozzá a feladat elvégzéséhez.

A Nagyhegyszéli úton lévő kiserdő tönkrement az utóbbi idők belvizes időjárása miatt. A növények pótlására is pályázott a város, amely több mint egymillió forintot költ 300 őshonos fa telepítésére. A hársfákat, kőriseket, májusfákat, juharokat és vadkörtéket közmunkások ültetik majd ki a vasút közelében lévő területre, ahol csökkentik a növények a környező családi házaknál a por- és a zajterhelést.