A galambok mindenütt otthagyják nyomukat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-12 | Blahó Gabriella

Szinte minden megyei városban gondot okoz a madárpiszok. A leglátványosabb nyomot Szegeden, a Dóm téren hagyják maguk után a galambok, de a szentesi, felújítás alatt álló egykori megyeházán is több centi vastagon áll az ürülék.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vastagon ellepte az ürülék a felújítás alatt álló volt megyeháza erkélyét Szentesen Fotó: Vidovics Ferenc
Nincs átfogó galambellenes stratégiája Szegednek – a madarak elleni védekezés ugyanakkor komoly feladat a város számára. A Dóm teret évek óta elcsúfítja az ürülék, az egyházmegyei múzeum előtt vastag guanószőnyeg borítja a kövezetet. Az önkormányzat mechanikai, ultrahangos és elektromos rendszereket használ a galambok elriasztására.

A szentesi Kossuth utca 8. számú épületet régebben állandóan bepiszkították a madarak. Az emeletes ház legutóbbi felújításakor azonban a padlástérbe olyan szerkezetet helyeztek el, amely ultrahangot bocsát ki, az pedig elzavarja a gaalambokat. Az elektronikus védelem több mint egymillió forintjába került az önkormányzatnak. A főutcai postaépület ablakpárkányaira is odaszoktak a madarak. Eleinte a speciális dróttüskék védelmet jelentettek ellenük, ám most már
Drasztikus módszer Körmenden

Körmenden két éve vadászok szállták meg a város stratégiai pontjait, s kétszer három órán át tüzeltek a madarakra. A megtorlás hatékonynak bizonyult – rövid távon: a galambok kilencven százaléka eltűnt ugyan, de a maradék egy év alatt ismét benépesítette a települést. Ráadásul a vadászat országos botrányt kavart, nem is mertek vele még egyszer előhozakodni.  
megtanulták ezeket kikerülni a vadgalambok. Rengeteg van belőlük a volt megyeházán is. Az épület teljes felújításával együtt bizonyára megvédik majd a házat a madarak káros hatásaitól is.

Makón az egyébként szépen rendben tartott főtér szégyenfoltjának számít a bérpalota környéke, annak is az üresen álló üzletei. Ezeknek még a kirakatán is látni galambpiszkot, de előttük, a földön is akad. A fecskék ürüléke ugyan egy ideje már kevéssé hullik, fecskepelenkát raktak az eresz alá, a nagyobb testű galambok ellen azonban ez hatástalan.
Galambürülék csúfítja Vásárhely belvárosának egyes utcáit is. Az Andrássy út elején lévő átjáró keskeny járdáján is felfedezhető a guanó, mint ahogy a Szántó Kovács János utca elején található kapubejárónál, ahol a falat sem kímélték a madarak.

A Kossuth tér azonban szinte teljesen mentes a madárürüléktől, kivéve a bank felőli oldalt, ahol – tudtuk meg egy közmunkástól – volt, hogy fél zsák guanót is összeszedtek.