Nagytőke megkapta pénzét
 A falu számára jól végződött a vízprobléma

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-08 | Blahó Gabriella

Pályázaton megnyerte Nagytőke önkormányzata azt a hárommillió forintot, amelyet a vízvezeték tisztításáért a szolgáltatónak kell fizetnie. A víz minősége a tavalyi eset óta megfelel az előírásoknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Staberecz Ferenc: Anyagi veszteség nem érte a falut Fotó: Tésik Attila
Nagytőkén jelenleg mindenhol megfelelő minőségű az ivóvíz. Mint emlékezetes, tavaly két hónapig nem volt szabad a csapokból inni, miután a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatai veszélyes baktériumot mutattak ki a vízben. Akkor oldották fel a tilalmat, mikor a többszörös tisztítás eredményesnek bizonyult: a víz ma már nem tartalmaz olyan szennyeződést, mely ártalmas volna az egészségre.

A szolgáltató Szentesvíz Kft. megbízásából végezte a tisztítást a Hydra Kft. Ennek árát – hárommillió forintot – a vízmű kifizette a cégnek, majd benyújtotta a számlát az önkormányzatnak. Nagytőke azonban nem tudta azt rendezni saját költségvetéséből. Ebben a helyzetben egyetlen lehetőség jöhetett szóba a falu számára: a pályázat. A megyei területfejlesztési tanács az elmúlt év végén tárgyalta az ügyet, s megszavazta a községnek a hárommillió forintot, mely meg is érkezett az önkormányzat számlájára – tudtuk meg Staberecz Ferenc polgármestertől. A falu vezetője hozzátette: ezt az összeget továbbutalják a vízműnek, így a költségeket tekintve tulajdonképpen nem érte veszteség a települést.

A polgármester úgy látja, az ehhez hasonló, katasztrofális helyzetet eredményező problémákkal a kistelepülések maguk nem tudnak megküzdeni, hiszen a mindennapos túlélés az egyetlen, ami elérhető a falvak számára.