Dr. Papp legendája örök
 A szeptemberi világbajnokság előszeleként koszorúztak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-08 | Blahó Gabriella

Magyarország rendezi a következő szabad- és kötöttfogású birkózó-világbajnokságot, azaz az élvonala vonul fel szeptemberben Budapesten. A hazai szövetség elnöke tegnap Szentesen járt, amikor a város szülöttére, az olimpiai ezüstérmesre, dr. Papp Lászlóra emlékeztek születésének századik évfordulóján.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A birkózás legendás alakja eredményeivel írta be magát a sport történetébe. Az 1928-ban Amszterdamban rendezett olimpián ezüstérmet szerzett. Hegedűs Csaba, a hazai szövetség elnökének szavai szerint az aranyat elveszítette, hiszen egy hajszálon múlt a győzelem. Dr. Papp László, aki két Európa-bajnoki arany, három bronz és hét magyar bajnoki cím tulajdonosa, súlyemelőként is a dobogó legfelső fokára állhatott hazai szinten. A száz esztendővel ezelőtt született sportolóra tegnap szülőváro-
sában emlékeztek. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok a Dózsa György utcai szülőháznál tartott avatóbeszédében felidézte találkozását a mesterrel: tizenhat esztendős korában Papp László megölelte őt és azt mondta: – Kisfiam, vigyázz magadra, te még nagy birkózó leszel.

A szövetségi elnök szerencsésnek érzi magát, amiért ahhoz a környezethez tartozhatott, melyben dr. Papp László alakja példa volt a fiatalok előtt. Nemcsak rendkívüli fizikai adottságaival, technikai tudásával, de szemléletével is lenyűgözte tanítványait, kortársait. A Hegedűs által idézett gondolat szerint a messzire tekintő férfiember a nem, a nincs és a nem lehet kifejezéseket nem tartja a szótárában.

A magyar Herkulesként emlegetett Papp László örökében tegnap a városi sportcsarnoknál és a szülőházánál elhelyezett emléktábláknál koszorúztak. A város elöljárói mellett jelen voltak a helyi birkózók, a sportág kedvelői, valamint a legendás sportoló hasonló nevű fia is. Szirbik Imre polgármester érzékeltette dr. Papp László magasra ívelő életútját: a felsőpárti kissrác a legtöbbet álmodta és valósította meg. Szavai szerint a ma fiatalságának példát mutat a város szülötte, aki az ezüstért ugyanannyit küzdött, mintha aranyat nyert volna. A jogi doktor Papp László a sport mellett az igazság ügyén dolgozott: a Legfelsőbb Bíróság bírája volt.

A nevében összegyűlt birkózók a következő nagy versenyen való szereplés esélyeit taglalták. A nemzetközi szövetség döntése, a szeptemberi világbajnokság rendezési joga a magyar birkózásnak szól. A szövetség elnöke jó eredményt vár a férfiaktól és a nőktől szabad-, valamint kötöttfogásban egyaránt.