Kozák: Segítenek a kollégák
 Január 3-án kezdte meg a felkészülést a Szentesi VK

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-06 | Imre Péter

A Szentesi VK OB I-es női vízilabdacsapata a 3. helyen telelt. Ehhez az alapszakaszban az eddig lejátszott tíz mérkőzésen hét győzelem (14 pont, 130–63-as gólkülönbség) kellett Kozák László tanítványainak, három meccset veszítettek el. A Kurca-partiak minimum a bronzos pozíciót szeretnék megtartani a folytatásban, de nem mondanak le a fényesebb éremről sem.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A 31 éves szakember, Kozák László tavaly nyáron vette át a Szentesi VK női együttesének az irányítását Pengő Lászlótól. Elődje magasra állította a mércét, bajnoki ezüsttel és MK-bronzzal adta a stafétabotot. Arra számított, hogy sok kritika, bírálat, esetleg támadás is éri majd – nem kellett védekeznie:

Kellemesen csalódott

– Biztos akadt olyan, aki a hátam mögött formált rólam véleményt – mondta Kozák –, hallottam vissza dolgokat, de szerencsére nem ez volt a jellemző. Sőt: a kollégák inkább segítik a munkámat, sokat köszönhetek Pengő Lászlónak, dr. Tóth Gyulának és Vidumanszky Lászlónak is. Értékes, hasznos tanácsokat adtak.

Az eredménnyel, mint elárulta, nincs kibékülve, de gyorsan hozzáteszi: örök elégedetlen és ez lehet, hogy rossz tulajdonság, de szerinte csakis ez szolgálhatja a fejlődést.

– Furcsa volt látni, hogy egy mérkőzésen belül mennyire ingadozott a forma, a kiváló, válogatott szintű megoldásokat borzasztó bakik követték. Ez visszavezethető kondicionális problémákra, illetve a koncentráció
Helyezések és osztályzatok

Beszélgetésünk végén arra kértem a fiatal trénert, hogy tízes skálán osztályozza önmaga és az együttes eddigi teljesítményét. A tabellán pillanatnyilag elfoglalt 3. hely és a megszerzett 14 pont a lányoknak 7-est, önmagának 6-ost jelentett. Amennyiben a Szentesi VK két ezüstéremmel (bajnokság és Magyar Kupa) zárná a 2004/2005-ös idényt, az osztályzatok 9-esre és 7-esre módosulnának, ha még ennél is fényesebb lenne az egyik medál, akkor a tanítványok megkapnák a maximális 10-es kalkulust. Pillanatnyilag azonban még a 7-esnél és a 6-osnál tartunk.  
hiányára egyaránt. Ezen az alapszakasz végéig még javíthatunk, négy mérkőzés még ebből az etapból is hátravan. Nem is az eredményességre gondolok – bár Szentesen jó lenne legyőzni két gólnál többel a Dominót, akkor mi fordulhatnánk a második helyen –, inkább a játék minőségére. Az alapszakasz a felkészülést szolgálja a rájátszásra, s jó alkalom a hibák kijavítására.

Kondíció, lehetőségek

A hullámzó teljesítményről, az erőnlétről már volt szó. A Dunaújvárosi Főiskola ellen például úgy veszítettek mindkétszer a Kurca-partiak, hogy a harmadik negyedet 6–0-ra, illetve 6–1-re bukták el, előtte és utána partiban voltak a legjobb magyar gárdával.

– Sajnos a lehetőségeink sem azonosak, mint a főiskolásoknak. Riválisunk maximálisan profik és egyedüli vízilabdacsapatként napi két-három alkalommal edzhetnek, a mi napi egy óránk sok mindenre nem elég. Kellene még egy 50 méteres medence a városnak, nagyon nagy szükség lenne rá.

Az utolsó meccseken ennek dacára már összeszedettebb játékot nyújtott a csapat. Kozák elsősorban Szremkó Krisztinával elégedett – tőle elvárhatóan fontos gólokat lőtt –, de Tóth Andrea, Sipos Edit és Kisteleki Dóra is kitett magáért, s folyamatban van a fiatalok beépítése is. Utóbbiak produkciója még nem kiegyensúlyozott, jó megoldások és kapitális hibák váltogatják egymást.

Magyar Kupa és bajnokság

A Szentesi VK lányai – a fiúkhoz hasonlóan – két hét pihenő után, január 3-án kezdték meg a felkészülést az idei feladatokra, az alapozás február 11-éig tart. A Magyar Kupa február 12-én kezdődik, a bajnokság pedig a – világbajnoki selejtezők miatt csúszik – március 19-én startol. Ahogy Kozák fogalmazott: „Hál' istennek lesz időnk dolgozni!"