Van is lift, meg nincs is
 Három körzet betegeinek épült a szentesi felvonó

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-06 | Balázsi Irén

Három háziorvosi körzet mozgáskorlátozott betegeit szolgálhatná az a lift, amelyet az önkormányzat szereltetett fel a Klauzál utcai rendelőben. A felvonót azonban nem minden rászoruló használhatja, mert három kulcs helyett csak egy van hozzá.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A mozgássérültek sokszor nem tudják használni a liftet a Klauzál utcai rendelőknél Fotó: Tésik Attila
Nehezen mozgó, 86 éves hozzátartozóját vitte a szentesi Kalamusz Jánosné a Klauzál utcai rendelőbe. Három háziorvosi körzet működik a nemrégiben felújított, az akadálymentes közlekedés feltételeinek megfelelően átalakított emeletes épületben. Van benne olyan mellékhelyiség, amelyet tolószékkel is megközelíthetnek a mozgássérültek, továbbá lift is működik a betegek szállítására. Ám hiába költött az önkormányzat milliókat a korszerűsítésre, Kalamusz Jánosnéék kénytelenek voltak a lépcsőn felvinni a beteget a háziorvosához. Az asszony elmondása szerint azt a választ kapták, hogy a városházán van a felvonó kulcsa, ezért nem tudják azt működtetni.

A három háziorvos egyike dr. Szabó Ildikó, akinek asszisztense Vecseriné Dora-Tóth Márta arról tájékoztatta lapunkat, hogy a lift működik, s indokolt esetben használhatják a betegek. Azt is elmondta, hogy a gyógyszertár felőli oldalon van egy csengő, s ott kell jelezni, ha valaki szeretne feljutni az emeletre. Ám hiába nyomtuk meg a gombot olyan időpontban, amikor Szabó doktornő nem rendelt, de a másik háziorvos igen, senki sem jött le megkérdezni, mit akarunk. Ugyanilyen esetek fordulnak elő délután 3 órától, amikor a Klauzál utcai egészségügyi intézményben tartanak összevont orvosi ügyeletet.

A polgármesteri hivatal műszaki ellenőre, Bayer Károly érdeklődésünkre elmondta: műszakilag úgy alakították ki az egészségügyi létesítményt, hogy mindhárom orvosi körzethez tartozó betegek igénybe vehessék a felvonót és az akadálymentes mellékhelyiséget. A városházán valóban van egy kulcs arra az esetre, ha meghibásodna a lift, s rendelési időn túl érkezne vidékről a szerelő. A műszaki szakembertől azt is megtudtuk, hogy a felvonót tolószékben ülve lehet használni, a beteg kísérője pedig gyalog megy mellette a lépcsőn. Ám felvetésünkre, miszerint nem minden nehezen mozgó betegnek van tolókocsija, azt mondta Bayer Károly: erre az esetre valóban tarthatnának a rendelőben egy ilyen alkalmatosságot.

Az intézmény felújításának a befejezése után csak egy garnitúra kulcsot kaptak az egészségügyi dolgozók a lift működtetéséhez. Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy mindhárom rendelőben lennie kellene egy-egy kulcsnak a felvonó üzemeltetéséhez.

Ám információnk szerint ehhez egyezséget kellene kötnie a három orvosnak a betegek érdekében. A kompromisszum legfőbb akadálya jelenleg egy rács, amely mind a liftet, mind az akadálymentes mellékhelyiséget elzárja két orvosi körzet mozgáskorlátozott páciensei elől. Tudják ezt az illetékesek, de egyelőre nem adják nevüket a véleményükhöz. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb lebontják azt a rácsot.