Eredetkommandó járta Szentes belvárosát
 Márkahamisítás miatt jelentettek fel két üzletet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-06 | Blahó Gabriella

Két divatáruüzlet ellen indult eljárás a szentesi kapitányságon, miután a Keyo munkatársai próbavásárlások során kiderítették: hamis márkajeggyel forgalmaznak termékeket. A Kossuth utcai üzletek egyike a kétes eredetű ruházatra specializálódott, ezért a feljelentést követően a napokban be is zárt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csongrádon lehet most Keyót kapni, Szentesen nem Fotó: Tésik Attila
A Keyo divatcég tett feljelentést a Szentesi Rendőrkapitányságon, miután munkatársai próbavásárlások során a védett márkát feltételezésük szerint jogtalanul használó termékekre bukkantak.

Ipari jogvédelem megsértése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás a rendőrségen. A megyei kapitányság sajtóközleménye szerint két üzlettel kapcsolatban merült fel a gyanú, az eljárás során szakértői véleményt kér a rendőrség.

Tartott István, a magyar alapítású Keyo tulajdonosa elmondta lapunknak, az utóbbi két esztendőben partneri kapcsolataik révén egyre több olyan információhoz jutottak, mely megerősítette korábbi értesüléseiket: hamisítják a márkát. Az immár tradicionálisnak számító vállalat másfél évtizedes múltra tekinthet vissza, a cégnél több százan dolgoznak ma.

A gyakorlat bebizonyította, hogy a védjegysértés ellen a hatósági eszközök kevésnek bizonyultak, a jogszabályi háttér miatt a fogyasztóvédelem, a rendőrség elég kis eredményt tudott elérni ebben a kérdésben. Ezért a cég úgy döntött, nyugat-európai mintára saját eredetiségvizsgáló csapattal járja az országot. A termékeket ifjú hölgyek próbavásárlások során tesztelik. Rádiótelefonnal készítenek felvételeket a ruhákról, s ha a márkajel nem megfelelő darabon szerepel, az elárusító hely adatait rögzítik, illetve feljelentést tesznek. A cég értesülései szerint a józsefvárosi piacon, Pécs, Győr környékén, illetve a Dél-Alföldön árusítanak hamis holmit.

Az elmúlt év végén Szentesen is járt az eredetiségvizsgáló csapat, Tartott István közlése szerint nemcsak két üzletben találtak kétes termékeket, hanem valamennyi olyan boltban, ahol a márkanév egyáltalán megfordult. A cég képviselői abban bíznak, hogy a leleplezett üzleteken keresztül a rendőrség eljut a szállítókhoz, a készítőkhöz, így védve meg a magyar márkát.