Betegek gyógyulnak a termálvízben
 Fürdőszobát pótolt egykor a most felújított szentesi fürdő

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-04 | Balázsi Irén

Átadták a vendégeknek tegnap a mintegy 120 millió forintért felújított szentesi gyógyfürdőt. A tetőtérben kialakított nappali szanatóriumban viszont csak tavasztól fogadják a betegeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dobos András szentesi állatorvosnak nagyon jó szolgálatot tesz a felújított gyógyászati részleg Fotó: Vidovics Ferenc
A múlt század hatvanas éveinek elején avatták fel a szentesi Ady Endre utcában a termálvizes fürdőt, amelyet akkoriban többnyire tisztálkodásra használtak a helybeli családok. Négy évtizeddel ezelőtt ugyanis még nem sok házban volt fürdőszoba.

A török fürdők hangulatát idéző, kupolás építményben ezért a közös medencéken kívül eleinte zuhanyozós és fürdőkádas helyiségek elégítették ki a szentesiek, valamint a térség lakóinak igényeit. Az első termálkutat egyébként még 1957-ben fúrták a városban, s erről a kútról kapta a vizet a most felújított és bővített létesítmény. Ráfért már a korszerűsítés, hiszen jelentősebb munkákra nem nyílt lehetőség az elmúlt évtizedekben. A modernizálásra mintegy 122 millió forintot költöttek pályázati pénzből, valamint a fenntartó megyei önkormányzat és a város anyagi támogatásával.

A szentesi kórház részlegeként működő fürdőben az idők múlásával az igényekhez alkalmazkodva változtak meg a szolgáltatások. A tisztálkodásra használt helyiségeket – mint utalt rá Szirbik Imre polgármester a létesítmény tegnapi átadásakor – gyógyulásra és pihenésre alkalmassá alakították át.

A tetőtér beépítésével nappali szanatóriumot nyertek, ahol csak tavasztól fogadják majd a betegeket. Az egészségbiztosító pénztár ugyanis akkortól finanszírozza a 12 ágyas intézményt. A gyógyászati részlegben sokkal hatékonyabb lesz a kezelés, ha a páciensek nem mennek rögtön haza, hanem a légkondicionáló berendezéssel és telefonnal is ellátott szobákban pihennek. A Dunától keletre eső területen egyébiránt csak Szentesen létesült nappali szanatórium. A felújított gyógyfürdőről azt mondta tréfásan a város vezetője, amikor meglátta az autóbalesetben sérült, majd többször megoperált Dobos András állatorvost: az intézmény akkor felel meg igazán a rendeltetésének, ha Bandi bottal jön be, és segédeszköz nélkül távozik, húsz évvel megfiatalodva.

Jó dolog ilyen jelentős beruházás avatásával kezdeni az évet – mondta az intézményt fenntartó megyei önkormányzat elnöke. Frank József azt is említette, hogy az év első munkanapján küldött levelet az egészségügyi miniszternek, akitől azt kérte: a szentesi kórház anyagi helyzetének rendezésére felvett konszolidációs hitelt minősítse át vissza nem térítendő támogatássá. Frank és Szirbik kezdeményezte továbbá a szaktárcánál a termálvíz felhasználóit sújtó törvény módosítását annak érdekében, hogy e természeti kincset a jövőben is tudják hasznosítani. Szentesen egyébként minden adott ahhoz a fürdőszövetség dél-alföldi elnöke, Albel Andor szerint, hogy az egészségturizmus meghatározó települése legyen a tágabb régióban is.