Egyetlen petárdázó ellen sem indult eljárás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-04 | Arany T. János

Senkit sem büntettek meg Szegeden a rendőrök, senki ellen nem indult szabálysértési eljárás az év végi ünnepek idején petárdázás miatt, ugyanakkor az ügyeletre számtalan panaszos telefon érkezett a sorozatos robbanások miatt. Petárda robbant föl egy szegedi fiú kezében, egy szentesi fiatalembert pedig a szemklinikán kezelnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagyot szól. És nagy kárt okozhat Fotó: Karnok Csaba
Már jóval karácsony előtt elkezdtek durrogni a petárdák Szegeden. Az óév utolsó és az új év első napján a város nagy részén alig lehetett látni a kénes szagú füsttől. Sokan azzal szórakoztak, hogy autók alá és a járókelők lába elé dobálták a robbanószereket, veszélyeztetve ezzel mások értékeit, testi épségét.

A szegediek nagy részét zavarta a sorozatban, szinte szünet nélkül robbanó petárdák zaja, ezért a rendőrség ügyeletére számtalan panaszos telefon érkezett az elmúlt napokban.

– A rendőrségnek nincs arról tudomása, hogy petárdázással, tűzijátékkal kapcsolatban személyi sérülés történt – tájékoztatott M. Toronykőy Márta rendőr hadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Anyagi kár az eddig adatok alapján egy esetben keletkezett, amikor egy célt tévesztett petárda 200 ezer forint kárt okozott egy szegedi lakótelepi lakásban. Az eset körülményeit a rendőrség államigazgatási eljárás keretén belül vizsgálja.

Aki pirotechnikai eszközzel riadalmat, megbotránkozást kelt, szabálysértésért őrizetbe vehető, s 150 ezer forintos bírságra, vagy legfeljebb 60 napig tartó elzárásra számíthat. Csongrád megyében senki ellen nem indult eljárás – tudtuk meg a rendőrség illetékesétől.

– Ha valaki mellett felrobban a petárda, és azonnal kezdeményezi a rendőri intézkedést, valamint az elkövetéssel gyanúsítható személyt a helyszínen vissza tudja tartani, akkor rendzavarás szabálysértése valósulhat meg – fogalmazott a rendőrségi sajtóreferens. – Megyénkben egy-két esetben indult eljárás, mert engedély nélkül forgalmaztak II-es pirotechnikai csoportba tartozó terméket, vagy az árusítás körülményei nem voltak megfelelőek. Azonban a városi kapitányságoktól beérkező adatokat még nem összesítettük – tette hozzá M. Toronykőy Márta.

Az ország más városaival ellentétben Szegeden nem okozott súlyos sérülést pirotechnikai eszköz. Információnk szerint egy tizenhárom éves szegedi fiú kezében robbant fel egy petárda, s egy 28 éves szentesi fiatalembert a szemklinikára szállítottak január elsején nem sokkal éjfél után, mert „idegen test" került a szemébe.

– Öt perc öröm jutott számomra az évből: puszi-puszi, boldog új évet, felnéztem és valami a szemembe esett, de biztos, hogy nem petárda volt – mesélte a súlyos sérülést szenvedett szentesi fiatalember, Zoltán tegnap délelőtt a szemklinikán.

– Csak én lehetek ilyen szerencsétlen 30 ezer ember közül. Nem tudom, mi eshetett a szemembe. Annyi minden repkedett a levegőben, akár pezsgősdugó is lehetett.

Szigorítanák a törvényt

Az országban több mint tíz petárdabaleset sérültjét kellett ellátniuk a mentőknek. A legsúlyosabban egy dunaújvárosi fiú sebesült meg, akinek közvetlenül az arca előtt robbant fel a petárda. Őt először a baleseti intézetbe szállították, majd a súlyos szemsérülések miatt a SOTE Szemklinikájára vitték. Egy másik esetben nyolc napon túl gyógyuló fülsérülést okozott a petárda. Lamperth Mónika belügyminiszter utasította a tárca illetékes szakembereit, hogy dolgozzanak ki javaslatokat a kormányrendelet szigorítására.

A belügyminiszter határozott álláspontja: a szilveszter éjszakájára engedélyezett pirotechnikai eszközöket csak úgy szabad használni, hogy azok ne veszélyeztessék az emberek testi épségét és anyagi javait. Az országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke, Gál Zoltán egyetért a miniszter terveivel.