Koszt megy, Kajtár lesz az utóda
 Parancsnokváltás a szentesi tűzoltóságon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-01-03 | Blahó Gabriella

Nyugdíjba megy a szentesi tűzoltóság parancsnoka. Koszt György alezredes harmincöt évig szolgált tűzoltóként. Utóda a tanítványa; Kajtár István őrnagy január elsejétől irányítja a legénységet a laktanyában. Mindketten barátként, kölcsönös tisztelettel és bizalommal tekintenek egymásra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az új sisakban az új parancsnok. Koszt György büszke a tanítványára Fotó: Vidovics Ferenc
Igazi férfimunka a tűzoltás, hiszen felkészültséget, rátermettséget és bátorságot követel attól, aki vállalja. Kajtár István azt mondja, a szakmában mindent a főnöktől tanult: munkabírást, stílust is.

Úgy emlékszik, amikor 1993-ban felszerelt, azonnal a mély vízbe dobták, de kapott segítséget is. Az egy munkahelyen eltöltött több mint tíz év alatt a fiatal pályakezdő és kortársai, valamint a parancsnok között legendásan jó munkahelyi légkör alakult ki, melyet családiasnak neveznek a csapat ismerői. Koszt György összesen harmincöt évet töltött el a katasztrófavédelemben, de pontosít: tizennégy éves kora óta dolgozik – és tanul. Úgy érzi, a munkából mára elég lett, a szakma gyakorlása persze hiányozni fog, még jobban a légkör.

Huszonhárom éve szolgál Szentesen, parancsnoksága alatt lendületet vett fejlődésében az önkormányzati tűzoltóság, többen is felsőfokú tanulmányokba kezdtek, presztízskérdéssé vált a képzettség. Az országos szakmai versenyeken rendre az első helyen végez a szentesi csapat, melynek technikai eszközállománya a szűkös anyagi lehetőségek ellenére bővült. Néhány napja adták át az új számítógépes vezérlőpultot a laktanyában, a múzeummal együtt. Ezen az ünnepségen ajándékozták meg a leköszönő alezredest régi stílusú sisakkal.

Kajtár István a múlt év végén kapta meg a bizalmat a város képviselő-testületétől. Ő viseli a nagyon korszerűnek számító Auer-gallet típusú amerikai sisakot. Az eltelt évek alatt Koszt György példáján okulva igyekezett tanulni az eredményes vezetést.
Az alezredes az őrnagy emberi adottságait tekintve úgy gondolja, sikerre is viszi. Koszt azt mondja, igyekezett a fiúkban mindig tudatosítani: többre képesek annál, mint amit magukról hisznek.

Koszt és Kajtár egyöntetűen nyilatkozott úgy, tudat alatt mindvégig készültek a váltásra, bár sosem volt kimondva: ez lesz. A főnök távozásával rendfokozatok változnak a laktanyán belül. A tűzoltási és mentési osztályt januártól például nem Kajtár István vezeti, hanem Kálmán Rajmund, aki az országos szakmai versenyeken egyéni kategóriában rendszerint a dobogó legfelső fokán áll. Az új parancsnok pedig tervezi a jövőt.