Erzsike néni fizeti unokája tartozását
 Segíteni akart, most szegénységben él

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-30 | Blahó Gabriella

Unokája félmillió forintos tartozását kénytelen-kelletlen törleszti egy idős szentesi nő, miután kezes volt a kölcsön felvételekor. Özvegy Gál Imréné gyermekeire és unokáira gondolva lakását rájuk hagyta, most albérletben él – és nagyon csalódott.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fiatalember kölcsönt vett fel, de nem törleszt Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi Gál Imréné férjével nevelte fel unokájukat, Szép Istvánt, akinek hollétéről a nagymamának most nincs tudomása. Annyi biztos, hogy Szegváron lakik valahol, de hosszú hónapok óta nem kopogtatott Szentesen az Apponyi téri lakásban, ahol a nagymamája albérletben él. A harmincas éveiben járó férfi korábban házépítésre kölcsönt vett fel, a hitelhez kezesként járult hozzá az anyja és Erzsike néni. Az első két részletet kifizette, a továbbiakat viszont nem. A hitelt folyósító hitelszövetkezet pedig a félmillióra duzzadt tartozás részleteit vonja az idős nő nyugdíjából, de megterhelték az anya csanyteleki házát is.

Erzsike néni a férje után maradt szolgálati lakást leadva, az unokája és ifjú felesége életkezdését és a maga nyugodt napjait akarta biztosítani, amikor a lakás ellenértékét elkérte az önkormányzattól, és a szegvári házépítésre adta. Menyével valamiért nem egyeztek, onnan el kellett jönnie, azóta él albérletben.

A nagymama nem tudja, mit rontott el. Unokájának tisztességes szakma van a kezében, szerszámkészítő volt a Kontavillnél, most pedig alkalmi munkából él. Azt mondja Ezsike néni, hogy valaki értő szemmel megnézte az ő hitelszövetkezeti tartozáslistáját, és megállapította, hogy tőle gyerektartást is vonnak, de a banknál ezt határozottan cáfolták. Furcsa is volna, ha így lenne, hiszen hamarosan érkezik a tizedik dédunokája. Két gyermeke, hat unokája és kilenc dédunokája van az idős hölgynek, aki egyedül él az albérletben. Az egyik gyermeke jön el hozzá olykor, hogy ennivalót hozzon neki.

A hetvenhat esztendős nagymama hatvanhatezer forintos nyugdíjából a banki törlesztés huszonkétezer forint, ezen felül van az albérleti díj – neki magának szinte semmi nem marad.

Az unoka, Szép István elmondta lapunknak, hogy rokkannyugdíjasként havi húszezer forint a jövedelme. A volt felesége és három gyermeke által lakott szegvári ház felerészben az ő tulajdona, anyagilag akkor tud egyenesbe jönni, ha annak ellenértékét megkapja. Nagyon sajnálja, hogy ilyen helyzetbe került a nagymamája, de egyelőre nem tud mit tenni, minthogy reménykedve vár egy szebb időszak beköszöntére.

Erzsike néni azt mondta, járt az önkormányzatnál, hogy lakásfenntartási támogatást kérjen, ám nem kapott, mert a számok alapján nem jogosult arra. Varga Árpádné, a szociálpolitikai osztály munkatársa elmondta lapunknak, hogy a hitelfelvétel miatti levonás a jogszabály szerint nem számítható be teherként, viszont az albérleti szerződés – mint havi fix kiadásról szóló írás – javítja az esélyeket a támogatás megszerzésére. Az idős nőnek ismét fel kellene keresnie a hivatalt, és méltányossági elbírálást kérni a saját érdekében.