Jól kezdődik az év ötven családnak
 Az unió fizeti a szentesi munkanélkülieket

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-30 | Balázsi Irén

Ötven szentesi család jut januártól munkához annak eredményeképpen, hogy az önkormányzat több mint százmillió forintot nyert az Európai Uniótól a halmozottan hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Közösen pályázott a szentesi polgármesteri hivatal, a családsegítő és a munkaügyi központ azért, hogy a hosszú ideje állástalanok foglalkoztatására forrást szerezzen. A pályamű az Európai Unió felhívására készült a Küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen címmel. Mint arról beszámoltunk lapunkban, az önkormányzatnak ez volt az első sikeres uniós pályázata, amellyel több mint százmillió forintot nyert ötven, tartósan állástalan személy számára munkahelyteremtésre.

A megítélt összeg tíz százalékát vállalja magára a helyhatóság és a munkaügyi központ, s a pénzből egy évig juthatnak jövedelemhez a rászorulók. A pályázati kiírás szerint elsősorban azok kapnak most állást, akik halmozottan hátrányos helyzetben vannak. A polgármesteri hivatalban főleg a pályakezdő fiatalok, a roma származásúak, a 45 év felettiek és a sokgyermekes szülők jelentkezését várták. Lencséné Szalontai Mária szociálpolitikai osztályvezető elmondása szerint több mint 300 munkanélküli adott be önéletrajzot, s közülük választották ki a szakemberek azt az ötvenet, aki január 3-án már dolgozhat az önkormányzat valamelyik intézményében. Az osztályvezetőtől azt is megtudtuk: az egy év letelte után lehetőség nyílik tizenöt fő újabb 12 hónapos foglalkoztatására.

Két beteg kislányt nevel Kis-Tóth Tamás a feleségével. Az anyuka harmincéves lesz, és már korábban is szeretett volna elhelyezkedni. Ezért még tanfolyam elvégzését is vállalta Tímea, és szakmunkás-bizonyítványt szerzett. Boldog most a fiatalasszony, mert a Köztársaság utcai óvodai körzethez tartozó valamelyik intézményben dolgozik majd takarítóként. Még nem tudja, mennyi lesz a fizetése, ám a mostani jövedelménél, a 16 ezer forintos szociális segélynél biztosan több.

– De nem ez a lényeg, hanem az, hogy februártól már munkabért kapok – fogalmazott Kis-Tóthné Tímea, hozzátéve: jól kezdődik számára az új év, s reményei szerint jól fejeződik be.

Az egyik biztosítótársaságnál dolgozott tizenkilenc évig Bene Lászlóné adminisztratív munkakörben. A férjével három gyermeket nevelnek. Amikor elveszítette a munkahelyét, kézimunkázni kezdett a háziasszony, hogy ezzel emelje valamelyest a család alacsony jövedelmét. Nagyon örül most, hogy januártól a polgármesteri hivatalban dolgozhat. Ez növeli önbecsülését, s persze a pénz is jól jön. Azt mondta: nehéz volt megélnie az elmúlt években, hogy a gyermekeiknek többször is nemet kellett mondaniuk anyagiak híján. Bene Lászlóné mindenesetre hálás azoknak, akik az uniós pályázatot elkészítették, és forrást szereztek a foglalkoztatásukra.