Sérüléseibe halt bele a szentesi nő

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-29 |

Akkor is belehalt volna sérüléseibe az orvosok szerint a szentesi tanárnő, ha a fővárosi Honvédkórház égési osztálya a Kurca-parti településen működik. A budapesti főorvos úgy véli, hogy ettől függetlenül Szegeden is jól jönne néhány mentőhelikopter.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A média tegnap fölelevenítette az öngyilkos szentesi tanárnő esetét, amelyről már november elején beszámoltunk. Több orgánum azt feltételezi, hogy szörnyű kínok között halt meg egy szentesi tanárnő, mivel nincs légi mentés a Dél-Alföldön.

Lapunk november 4-i számában arról számoltunk be, hogy benzinnel locsolta le a testét, majd felgyújtotta magát egy 61 éves nő a városközpont egyik utcájában. Tyityán László rendőr őrnagytól, a szentesi kapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől akkor megtudtuk: súlyos sérülésekkel szállították el a mentősök a nőt, akinek már korábban is volt öngyilkossági kísérlete.

A szentesi kórház sürgősségi osztályán a tragédia napján érdeklődve azt az információt kaptuk, a beteg testfelületének 70-75 százaléka megégett. Ennyire súlyos sérültet azonban egy kisvárosi intézményben nem tudnak kezelni, ezért a fővárosi Honvédkórház égési osztályára küldték, miután szakszerűen ellátták. A szentesi kórházba egyébként délután fél 3 óra körül került a beteg.

Még aznap, kora este érdeklődtünk a Honvédkórház osztályvezető főorvosától, Szűcs Andrástól a szentesi tanárnő állapotáról. Addig azonban még nem érkezett fel a mentő Budapestre. A főorvos úr azonban a szentesi kollégája diagnózisára hivatkozva – anélkül, hogy látta volna a beteget – azt nyilatkozta: életveszélyes az állapota.

A szentesi kórházban egyébként mentőhelikoptert rendeltek az életveszélyben lévő tanárnő elszállítására, ám kiderült: a Dél-Alföldön még a nyáron megszűnt a légimentés. Dr. Borzi Márta, a szentesi kórház főigazgatója lapunk megkeresésére úgy reagált, hogy a téma nem tartozik az intézményükre, azaz nem szakmai, hanem szállítási a kérdés. Az elhunyt tanárnőnek az országos sajtó híradásaitól alaposan felzaklatott testvére annyit mondott lapunknak: az orvosok mindent megtettek Szentesen és Budapesten is sérült hozzátartozójáért, s ezért köszönet jár nekik. Ő senkit nem hibáztat. Egyedül azt nem érti, hogy az emberi fájdalomból miért csinálnak most szenzációt, hiszen több mint egy hónapja halt meg a nővére.

Titkok kórháza

A médiában fölröppent hírek kapcsán kerestük meg a szentesi kórházat, hogy pontos információkat szerezzünk a szerencsétlen asszony halálának körülményeiről és okairól. Az intézmény igazgatónője ez elől elzárkózott, és beosztottainak sem engedélyezte, hogy tájékoztassanak bennünket. Az eset legalábbis furcsa, hiszen a kórházak is azon intézmények sorába tartoznak, amelyek munkáját a bizalom tükrében ítélik meg. Márpedig a bizalom csorbítására a legalkalmatosabb eszköz a titkolózás. Az ilyen döntések, amelyek korlátozzák a nyilvánosságot, mindennél többet árthatnak egy intézménynek. Nem véletlen, hogy amikor megkérdeztük az ügyben a fenntartó szerv vezetőjét, Frank József, a megyei közgyűlés elnöke egyértelműen úgy foglalt állást, hogy a kórház vezetőjének informálnia kell a sajtót. Nem az újságírót, hanem a nyilvánosságot, amelyet adott esetben kollégánk képviselt.  

A Honvédkórház égési osztályának vezető főorvosa, Szűcs András lapunknak azt nyilatkozta tegnap: fontos, hogy az első 24 órában hogyan kezdik el a beteg folyadékpótlását, a sokktalanítást. Szentesen mindenben jól jártak el. Szűcs főorvos szerint az, hogy helikopterrel vagy mentőautóval szállították hozzájuk a beteget, teljesen lényegtelen. Nem azért halt meg a szentesi beteg, mert nem mentőhelikopterrel hozták fel – állította Szűcs főorvos úr, hozzátéve: azért halálozott el, mert olyan súlyos volt az állapota. Egyébként akkor is elhunyt volna, ha a Honvédkórház égési osztálya a szentesi egészségügyi intézményben működik. A budapesti osztályvezető főorvos szerint a konkrét esettől függetlenül nem lenne baj, ha minden megyeszékhelyen, így Szegeden is, legalább két mentőhelikopter üzemelne.