Csongrád jól járt a laborral
 Februártól lesz újra szemészeti szakrendelés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-29 | Bálint Gyula György

Bebizonyosodott, nem éri hátrány a csongrádiakat amiatt, hogy a laboratóriumot a szentesi kórházba telepítették át: a vérvétel továbbra is helyben történik, a leletekért sem kell átutazni Szentesre, elérhetők számítógépen. Az egyelőre kérdés, mikor jutnak el a vizsgálati eredmények az összes háziorvos komputeréig. Csongrádon remélik, már a jövő hónapban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi laborral kötött megállapodás hasznos volt Csongrádnak is Fotó: Tésik Attila
Éri-e hátrány a csongrádiakat, ha Szentesen végzik majd a laborvizsgálatokat? Ezzel az indulatos kérdéssel többször találkoztunk az elmúlt évben. Az egészségüggyel foglalkozó csongrádi alpolgármester, dr. Somogyi Árpád határozottan válaszolt a kérdésre: nem éri hátrány, sőt: előnyös a szentesi kórházzal kialakított együttműködés. Ugyanis bővült a laboratóriumi vizsgálatok köre, ezáltal javult a betegellátás. A csongrádi laboratóriumi dolgozókat a kórház a megállapodásnak megfelelően átvette. S az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény kimutatásai szerint a 2004. június 25-i átadást követően több mint 5 millió forinttal mérséklődött a működési költség. Ezt a tényt a csongrádi önkormányzat képviselő-testülete megnyugvással vette tudomásul.

A szentesi kórház jól felszerelt laboratóriumában a beérkezéstől számított egy órán belül is el tudják végezni a beküldött minták elemzését az automaták, ha a rendszerben a beteg adatait és a vizsgálatkéréseket egyaránt rögzítették. A napi vizsgálati eredmények 90 százaléka 13 és 15 óra között a közös számítógépes rendszerből lekérhető, kinyomtatható. Arra a kérdésre, hogy ez mikor jut el a háziorvosok számítógépéig, dr. Somogyi Árpád a következőket válaszolta: reményeik szerint a jövő hónapban már alkalmassá válik az informatikai rendszer arra, hogy a saját betegeik laboreredményeihez a háziorvosok 14 óráig hozzáférhessenek, s ezzel megszűnik majd az az adminisztrációs teher, mely még most a labor dolgozóira hárul. Rövid, mintegy féléves tapasztalat birtokában határozottan lehet mondani: nem érte és nem éri hátrány a csongrádi embert.

A csongrádi rendelőintézet igazgatója és szemészfőorvosa, dr. Szalay László december 22-től 2005. februárjáig szabadságát tölti. Ezért rendszeres szemészeti szakrendelés februártól lesz.

Mint az alpolgármester elmondta: a rendelőintézet igazgatói állására kiírt pályázatra többen jelentkeztek, a képviselő-testület várhatóan januárban dönt majd ebben a személyi kérdésben. Somogyi Árpád végül hangsúlyozta: a vezetőváltást a legkisebb zökkenő nélkül akarják lebonyolítani, a lényeg az, hogy a betegek ellátása fokozatosan javuljon.