Aradon lőtték le 15 éve
 Ma emlékeznek a tragikus halált halt vásárhelyi sofőrre

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-23 | Kormos Tamás

Özvegye, gyermekei, családja, valamint az önkormányzat és a kamionosok ma délelőtt emlékeznek a vásárhelyi katolikus temetőben Tóth Sándor tizenöt évvel ezelőtti tragédiájára. Az 1989-es romániai forradalom idején a 44 esztendős sofőr Temesvárra vitt karácsonyi segélyszállítmányt teherautójával, mikor Aradon lelőtték.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tóth Sándor özvegye a férje fotójával Fotó: Tésik Attila
Tóth Sándor 1989. december 22-én késő este indult el kamionjával Vásárhelyről Temesvárra. A teherkocsiban karácsonyi csomagokat vitt, melyeket a vásárhelyiek adományoztak a romániai rászorulóknak. Ez veszélyes vállalkozás volt, hiszen a szomszédos országban forradalom zajlott.

A magyar konvoj másnap hajnalban érkezett meg Aradra. Itt a kórház parkolójába irányították a járműveket. Tóth Sándor mellé azonban beszállt egy aradi, és azt mondta neki, menjenek a vár felé. A híd előtt azonban rálőttek a járművezetőre, aki a helyszínen életét vesztette.

– Kora reggel értesítettek minket a szörnyű tragédiáról – emlékezett vissza a 15 esztendővel ezelőtt történtekre Tóth Sándor özvegye. Az akkor 13, valamint 6 és fél éves fiai már nagyon várták haza szentestére édesapjukat.

A családfő elvesztése után a magánfuvarozó céget még nyolc éven át működtette a feleség. Ő irányította a vállalkozást, szerezte a fuvarokat és egy alkalmazott vezette a teherautót. Később azonban váltani kényszerült Tóth Sándorné.

– A Mary cipőgyárban helyezkedtem el, de tavaly bezárt, így azóta munkanélküli vagyok – mesélte.
Kisebbik fia még tanul. Szegeden most harmadéves az egészségügyi főiskolán, gyógytornásznak készül. Nagyobbik fiának már saját családja van. Az özvegy unokája most lesz 7 esztendős.

Tóthné és kisebbik fia a munkanélküli-járadékból, a tanuló gyermek után járó árvasági ellátásból, valamint az özvegyi nyugdíjból él.

– Keresek munkát, de ki alkalmaz manapság egy ötvenévest? Élelmiszer- és vegyiáru-eladói végzettségem is van, de ilyen szakmára csak fiatalokat vesznek fel – panaszolta.

A tragédia után közvetlenül az akkori vásárhelyi önkormányzat anyagilag is segítette a családot. Ezenkívül több magánszemély, valamint vállalkozás küldött adományt a családfő nélkül maradt Tóthéknak.

A Fuvarozók Országos Szövetsége létrehozta a Tóth Sándor Alapítványt, melyre mind a mai napig számíthat az özvegy.

A város katolikus temetőjében az elhunyt kamionsofőr sírjánál ma délelőtt 11 órakor emlékeznek meg a tizenöt évvel ezelőtti aradi tragédiára.