Jeget törnek a lakosság védelmében
 A honvédség polgári feladatai

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-23 | Blahó Gabriella

Békeidőben a civileket védi a honvédség. A közelmúltban Szentesen mentettek meg egy családot – a ház majdnem összeomlott a belvíz miatt. Télen a tiszai vízi erőműnél jeget törtek a katonák, a duzzasztót veszélyeztette a nagy mennyiségű fagyott víz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vízügyi szakemberek irányítása mellett két napon át dolgoztak Kiskörénél a szentesi műszaki dandár katonái, amikor a Tisza befagyott: több méter mélységben lett szilárd a víztömeg, ez pedig veszélyeztette a duzzasztóművet. A munka nagy feladatnak bizonyult, ám a robbantások végül eredményre vezettek: megindult a folyó.

Árvízvédelemben is részt vesznek a katonák – ha erre szükség van. A víz oldaláról védik a gátakat, a búvárok ott terítenek fóliát, s hogy megakadályozzák a szivárgást, a védművek másik oldalán homokzsákokat helyeznek el. A polgári védelem katasztrófahelyzet esetén indokolt, ez pedig rendszerint felülről jövő parancs alapján kezdődhet csak el, bár akad kivétel.

– Ha életveszély áll fenn – magyarázta Kovács István dandártábornok –, akkor a honvédség alakulatainak parancsnokai maguk is dönthetnek a beavatkozásról, s utólag kérnek csak rá engedélyt. Erre példa a közelmúltban Szentesen történ eset, amikor a Gaál István utcában a belvíz miatt egy családi ház annyira megrongálódott, hogy majdnem összeomlott, de ötven katona kivonult és elhárította a veszélyt.
Ipari katasztrófákra is felkészült a honvédség: például a megyei védelmi bizottság irányítása mellett láthat el feladatokat az algyői gázüzemben.

A dandártábornok a veszélyek közé sorolja a földrengést is, bár erre igen régen akadt példa ebben a térségben. A téli havazás miatt viszont gyakrabban van szükség rájuk, hiszen a nagy mennyiségű csapadék miatt tanyák lehetnek elzárva a külvilágtól. Az ott lakók számára tudnak segítséget nyújtani az új gumibetétes lánctalpas járművekkel, melyekből egy a szentesi, egy a hódmezővásárhelyi laktanyában állomásozik. A tizenhat tonnás gép előnyös tulajdonsága, hogy olyan nagy felületet foglal el a talajon, amely megakadályozza a süllyedésben, így aztán élelmiszer, gyógyszer szállítására kedvezőtlen időjárás közepette is alkalmas.