Amerikai cég épít szállodát?
 Félmilliárdos hitel felvételéről döntöttek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-23 | Blahó Gabriella

Szentes elsősorban eladni szeretné a volt úttörőházat az amerikai befektetőnek, de nem zárkóznak el egy közös cég alapításától sem – döntötték el a képviselők tegnap. A rendkívüli testületi ülésen eldőlt az is, hogy az önkormányzat félmilliárd forint hitelt vesz fel a csatornázás megvalósításához.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A családsegítő központ épülete bővül, az intézmény költözik Fotó: Blahó Gabriella
A tegnapi rendkívüli ülésen a polgármester első javaslata félmilliárd forint hitel felvételéről szólt. Szirbik Imre elmondta: a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megállapodásának értelmében lehetőség nyílt rendkívül kedvező konstrukciójú kölcsönre. Az ötszázmillió forint egy részére Szirbik indoka szerint azért lehet szükség, mert az áfatörvény változása miatt a városközpont és a felsőpárti csatornázási öblözet kialakításhoz 250-300 millió forint többletforrás kell. Ha a pályázatok nyernek, ugyanezt az összeget intézményfelújításra fordítja a város. Halmai László, a jobboldali frakció vezetője meglepetésének adott hangot, amiért a polgármester hitelfelvételt javasol, hiszen az elmúlt tizenkét évben Szirbik a legnagyobb érdemnek tartotta, hogy a város nem adósodott el.

A kölcsön az előterjesztés szerint húszéves futamidejű, Halmai ezzel kapcsolatban megfogalmazta: ma senki nem tudja megmondani, 2024-ben ennek a városnak hány adófizető polgára lesz, és ők milyen gazdasági környezetben élnek. A polgármester emlékeztette képviselőtársát arra, hogy a kölcsön visszafizetését megelőzi két év türelmi idő, a kamat és a törlesztés együttesen a költségvetésnek alig több, mint egy százalékát teszi ki. Tizenhatan támogatták a javaslatot, hatan nem.

A gazdasági minisztérium háttérintézménye által közvetített amerikai S & A Capital Limited úgy tervezi, Szentesen szállodát épít. A Liget Hotel projekt elnevezésű programban a volt úttörőház épülete szerepel, mint leendő szálló. Szirbik emlékeztetett arra, nagyon várja a város, hogy legyen szállodája, most itt a lehetőség. Az előterjesztés egy közös tulajdonú gazdasági társaságról szól, az összberuházás értéke 2,5 millió euró, melynek negyven százalékaként az önkormányzati tulajdonú épület szerepel, apportként. Egy hatvan-hetven személyes, háromcsillagos szálloda épülne a jelenlegi ingatlan bővítésével.

A jobboldali Rébeli Szabó Tamás a rossz emlékű Liget Kft., mint részben önkormányzati tulajdonú vállalkozás kálváriájára utalt, s az előterjesztésből hiányolta a pontos adatokat és a fordítást. Halmai László furcsállta, hogy az apportként megjelölt ingatlan becsült értéke nem szerepel az anyagban, melyet szerinte hányaveti módon készítettek elő. Erre Móra József baloldali képviselő azt mondta, képviselőtársa helyett is szégyelli magát, amiért a szeretet ünnepe előtt sértegeti a polgármestert. Az amerikaival való közös befektetést jó ötletnek tartja. Az ülésen többen szóltak úgy, érdemes volna eladni az ingatlant.

Szirbik végül arra kérte a képviselőket, szavazzanak arról: a legközelebbi üzleti tárgyaláson a város állapontját akként adja elő, hogy Szentes elsősorban értékesíteni kívánja az épületet, de nem zárkózik el a közös tulajdonú cégalapítástól. Javaslatát a képviselők egyhangúlag fogadták el.

Az ülésen nem esett szó arról, mi lesz a volt úttörőház épületében lévő családsegítő központ sorsa. A városházán sokan úgy tudják, a felújított megyeházába költöző Koszta József Múzeum helyébe települ majd az intézmény.