Együttműködő laktanyák
 A hadihajós ezred tűzszerészei Szentesen gyakorlatoznak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-23 | Blahó Gabriella

A budapesti hadihajós ezred tűzszerészei a szentesi laktanya gyakorlómedencéjében sajátíthatják el a tudást, melynek segítségével víz alatti robbanószerkezeteket hatástalanítanak. A haderőreform eredményeként a magyar hadsereg alakulatai egymástól különböző feladatokra szerveződtek, így aztán például a búvárkodás a szentesi műszaki dandár kiképzési feladatai közé tartozik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Magyar Honvédség búvárait a szentesi dandárnál képezik Fotó: Tésik Attila
– A Lánchíd közelében a Duna medrében mélyen vesztegelt egy elsüllyedt uszály, melynek fedélzetén nagy mennyiségű fel nem robbant lövedék található. Egyelőre vita tárgya a fegyveres erők között, hogy kinek a feladata azokat hatástalanítani: szóba jöhet a katasztrófavédelem és a belügyminisztérium, ám valószínűleg a hadsereg nyeri el a lehetőséget – véli Kovács István dandártábornok, a szentesi laktanya parancsnoka. – A Honvédség Tűzszerészeti és Hadihajós Ezrede rendelkezik ugyanis aknamentesítő naszádokkal, ezek nélkül pedig igen nehéz volna a feladatot végrehajtani.

Ám a Budapesten állomásozó ezred víz alatti kiképzése Szentesen történik, csakúgy, mint Magyarország többi laktanyájának állományáé: a magasabb rendfokozatok elnyerésének feltétele a búvárkiképzés. A katonák negyven százaléka tanul itt, a kutató-, mentőalakulatok számára nélkülözhetetlen ez a tudás.

Műszaki feladatokat lát el a hadihajós ezred is, a robbanószerkezetekkel kapcsolatos munkát megosztja a szentesi laktanyával. A különböző katonai missziókban a szentesieknek arra van jogosítványuk, hogy felkutassák a fel nem robbant lövedékeket, míg az ezred katonáinak feladata hatástalanítani azokat.

Az utóbbi alapos képzettséget, legalább három-öt éves gyakorlatot igényel – tudtuk meg a tábornoktól.

Az országban évente 3500-4000 második világháborús vagy korábbi lövedékre bukkannak. Ezek mindegyikéhez kivonul a honvédség vagy a rendőrség. A fel nem robbant bombák rendszerint útépítés, szántóföldi talajművelés, vagy lakóépület építésekor kerülnek elő.

Harctámogató alakulat a szentesi állomány, ebben a szerepében pedig tulajdonképpen bármilyen hadi művelet kiegészítője. Feladata a vízi akadályok elhárítása, a hídépítés, a partváltás, az átkelőhely- és útépítés. Békeidőben így a hódmezővásárhelyi laktanya mellett épített a közelmúltban parkolót a dandár, s tette ugyanezt Székesfehérváron.

Rendkívüli körülmények között a szentesi dandár épít búvóhelyeket a védelem érdekében és műszaki akadályokat a támadókkal szemben. Ugyanígy feladata lehet tüzelőállásokat létrehozni, katonai objektumokat megerősíteni. Magyarország más hadiegységeinek műszaki szempontok szerint nyújt segítséget.