Erdélyi gyerekeknek gyűjtöttek Szentesen
 A Máltai Szeretetszolgálat szállítja az ajándékot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-21 | Blahó Gabriella

A Máltai Szeretetszolgálat szentesi csoportja németországi kapcsolatai révén értékes adományokra tesz szert, melyeket továbbít Erdély magyarlakta vidékeire. Most a szentesi gyerekek játékaikat gyűjtötték össze, hogy távol élő kortársaikhoz jusson el a karácsonyi ajándék.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Farkasné Márton Katalin: azon a vidéken elképesztő a szegénység Fotó: Blahó Gabriella
Valódi missziónak érzik a Máltai Szeretetszolgálat szentesi aktivistái tevékenységüket: Erdélynek azon vidékeire jutnak el a gyerekek által gyűjtött adományok, ahol anyagi javakban leginkább szűkölködnek az ott élők. Klézse, Pusztina, Lujzikalagor és a Zsíl-völgye szerepel az úti célok között, a szolgálat tagjainak személyes élményei szerint nagyon nehéz körülmények között tartja életben a remény a falvak közösségeit. Az imádságok sorában szerepel az esőkönyörgés ott, ahol csapadék hiányában nem terem gabona, és a szülők helyes döntésnek látják, hogy a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége által létrehozott szeretetotthonokba adják gyermekeiket. Gyergyószárhegyen egy kolostorban nyílt otthon a közelmúltban, ahol a gyerekek közül sokan árvák, mások pedig az otthoninál jobb ellátás és a tanulási lehetőség miatt laknak ott.

– A csángó magyaroknak visszük tovább a szentesi gyerekek ajándékait – mondta el lapunknak Farkasné Márton Katalin, a helyi csoport vezetője. A város általános iskoláiban és Fábiánsebestyénben, Szegváron gyűjtött adományok díszes csomagolást kapnak, a feliratokból kiderül, hogy ki küldi, s ajánlásként a játék jellegéből adódóan: hány éves kisfiúnak vagy kislánynak okoz örömet. Négyszáz ilyen csomagot szállítottak most legutóbb, ezen felül színezőket, mesekönyveket vittek. A dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal is kapcsolatban állnak a máltaisok, az ottani civil szervezetek sok esetben átveszik a család szerepét: az általuk létrehozott otthonokban jobbak a körülmények.

Szentesen is adományozott a szeretetszolgálat, a Németországból érkezett narancs, csokoládé, és mindenféle tartós élelmiszer nehéz sorsú családok számára könnyíti meg az ünnep anyagi terheit; az ifjúsági házban rendezett sütiversenyen pedig a gyerekek néhány pillanat alatt fogyasztották el az asztalra tett édességeket. Az élelmiszeren és játékokon kívül olyan adományok továbbításában is szerepet vállal a szolgálat, mely az ápolásban játszik fontos szerepet: a nagymágocsi kastélyotthon kapott huszonhat hidraulikus kórházi ágyat, melyek értéke egyenként kétszázezer forint.