Modern vezérlőpult a laktanyában
 Tűzoltó-történeti kiállítás mellett az új évezred technikája

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-18 | Blahó Gabriella

Átadták az új számítógépes vezérlőpultot tegnap Szentesen a tűzoltólaktanyában, és megnyitották a tűzoltómúzeumot is. A létesítmény történetében mindkét esemény jelentős, a folyton fejlődő hivatásos gárda és a látogatók számára a kiállítás a múltat idézi, a technika a jövőbe mutat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az országban másodikként Szentesen nyílt tűzoltómúzeum Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi hivatásos önkormányzati tűzoltóság épülete tegnap két lényeges elemmel bővült. Átadták az új vezérlőpultot – ennek kapcsán Szirbik Imre polgármester Koszt György tűzoltóparancsnok munkáját méltatta, s hangsúlyozta, a lánglovagok hatékonysága attól is függ, milyen gyorsan érkezik meg hozzájuk a tűzeset híre – ebben segít az új rendszer. Az ehhez szükséges tízmillió forintot pályázat útján nyerte a parancsnokság.

A látogatók számára megnyílt a tűzoltó-történeti múzeum, Sopron után másodikként az országban. A fecskendőkocsik és a közelmúltban használt tűzoltóruhák mellett írásos dokumentumok is mesélnek. Az itt kiállított eseménynaplóból tudjuk, hogy amikor 1925-ben a város testülete csökkenteni akarta a csapat létszámát és a tűzoltásra szánt anyagi keretet, az akkori parancsnok, Bagi Lajos a tiltakozás sajátos módját választva felgyújtotta a városházát. Az épület természetesen nem égett le, hiszen a tűzoltók eloltották a lángokat, a városvezetés mindenesetre megértette a célzást, a beígért létszámleépítés pedig elmaradt. A hivatásos csapatnak ma rangja van a városban. Nemcsak azért, mert a szentesi tűzoltók eredeti feladatuknak megfelelően végzik a munkájukat, hanem mert szakmai megmérettetéseken való szereplésükkel elismerést szereztek maguknak.

A tárlatot megnyitó Rózsa Gábor önkéntes tűzoltóként szólva örömének adott hangot: bő fél év alatt készült el a kiállítási anyag, mely szerinte a pályaválasztó fiatalok számára bepillantást enged a technika fejlődésébe.

Koszt György parancsnok szolgálati idejének utolsó napjait tölti egyébként. Méltóképpen búcsúzott tegnap a csapattól, melyet tizenöt évig irányított, követője pedig tanítványa, Kajtár István tűzoltó őrnagy.