Nem sarcolják a régi termálkutakat
 A szentesi államtitkár szerint nincs ok a pánikra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-17 | Balázsi Irén

El kell felejteni, hogy minden ingyen van – mondta lapunknak Gombos András szentesi politikai államtitkár annak kapcsán, hogy a termálvizet felhasználók a jogszabályok módosítását kérték a különböző bírságok eltörlése érdekében. Össze kell fogni viszont a geotermikus energia környezetbarát felhasználásához szükséges anyagiak előteremtésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ostorozták a termálvizet felhasználókat sújtó jogszabályokat a Magyar Geotermális Egyesületnek a közelmúltban megtartott szentesi fórumán, ahol a különböző sarcok elengedését követelték. Szita Gábor, a szakmai szervezet elnöke, miután személyesen találkozott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkárával, lapunknak azt mondta: a szentesi Gombos András megígérte neki, hogy még az idén találkozót kezdeményez a téma megvitatására. A politikai államtitkár érdeklődésünkre elmondta, a tárca több illetékesével együtt már megbeszélést folytattak Szita Gáborral és a Geotermális Egyesületet képviselő ügyvéddel, Imre Andrással. A civil szervezet vezetői a minisztériumban kifejtették: az új rendelkezések tönkreteszik a termálenergiát felhasználó agrártermelőket. Követendő példaként hozták fel a hollandokat, akiket az állam úgy támogat, hogy elfogadható áron adja a zöldségtermesztéshez szükséges földgázt.

Nem támogatták a közelmúltban elfogadott törvény módosítását Gombos Andrásék, ellenben láttak esélyt a közös álláspont kialakítására a Geotermális Egyesülettel. A politikai államtitkár lapunknak azt nyilatkozta: a termálenergia felhasználásának elsősorban a mezőgazdasági aspektusait vizsgálták.

Igaz, hogy a vonatkozó jogszabályok következtében jelentkezhetnek bizonyos problémák 2007-től, ám ezek nem annyira súlyosak, amik indokolnák a pánikkeltést. Kiderült ugyanis, hogy például a víz visszasajtolására vonatkozó rendelkezés a meglévő termálkutakra nem vonatkozik, csak az új beruházásokra. Egyébként pedig jelenleg is vannak olyan technológiák, amelyek alkalmazásával úgy tudják hasznosítani a termálenergiát, hogy nem kell a felszínre hozni a vizet. A korszerűsítés költsége különben megtérülne, mivel a termálvíz felhasználói így nem terhelnék a környezetet, ezért mentesülnének a különböző bírságok megfizetése alól.

Mivel a termálvíz véges, gazdálkodni kell vele – magyarázta Gombos András. Szerinte az okszerű gazdálkodást és a környezet védelmét össze lehet egyeztetni. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az szigorúan gazdasági érdekeket vesz szempontként. A korszerű technológiák bevezetésére már most is vannak pályázatok, amelyeket a Gazdasági Minisztérium hirdetett meg. Az államtitkár egyébként egy szakmai bizottság létrehozását javasolta a minisztérium szakembereinek és a Geotermális Egyesület legalább két tagjának bevonásával. A feladatuk az lesz, hogy összhangba hozzák a közösség szempontjait a termálvíz felhasználóinak érdekeivel.

Olyan programokat szándékoznak kidolgozni, amelyeket beépíthetnek majd a nemzeti fejlesztési tervbe. Egyébként pedig tudomásul kell venni, hogy az energia pénzbe kerül. El kell felejteni, hogy minden ingyen van – fogalmazott Gombos András.