Vaszilij Uzsgyit szerel
 Moszkvai szakemberek a Kurca partján

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-16 | Blahó Gabriella

Az államadósság fejében kapott Uzsgyi vonatokat a gyártó munkásai javítják a szentesi gépészeti főnökségen. A hatfős moszkvai gárda tagjai nagyon jól érzik magukat a városban, magyar kollégáik pedig valamelyest elsajátították az orosz nyelvet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az orosz vendégek nagyon jól érzik magukat a szerelőműhelyben Fotó: Tésik Attila
Egy hatfős orosz csapat javítja az Uzsgyi vonatokat Szentesen. A csoport munkáját irányító Vaszilij Nyesztyerov azt mondja, Magyarországon többet kell dolgozniuk, mint otthon. Reggel nyolctól délután hatig, esetenként akár tízig is tart a munkaidejük a műhelyben, ahol a Metrowagonmash szerviz feliratú helyiségben rendezkedtek be. A csapat tagjai hosszú hónapokat töltenek távol a családjuktól, az ötezer főt foglalkoztató Moszkva környéki gyár alkalmazottai szerint ez megéri, havonta átlagosan ezer dollárt keresnek. Mondják, nagyon szívélyes fogadtatásban volt részük – ami a két nemzet közelmúltbeli történelmét illeti, lehetett volna ez másként is.

Viktor Galicin, Mihail Malcev, Andrej Bratkin, Szergej Udalov és Valerij Retkin csoportvezetőjükkel együtt a Szűrszabó utcában lakik Szentesen, ahol cégük egy házat bérel számukra. Délczegh Lászlónak köszönhető, hogy tudtunk velük beszélgetni. Az elmúlt hónapokban nagyon sokszor volt szükség a tolmácsolására, hiszen a szentesi szerelőműhelyben dolgozó itthoniak sokat felejtettek általános iskolai tanulmányaikból, mára viszont némiképpen előjött a rég megszerzett nyelvtudás. A mindennapi közös munkálkodáson túl szabadidejükben szerveznek közös programokat a szerelők: a Szentes környéki halastavakra együtt járnak horgászni. A klíma számukra itt kifejezetten kellemes, hiszen kevésbé
Érdekképviseletben előttük járunk

Kíváncsiak voltunk arra, vajon a hatalmas moszkvai gyár Szentesen dolgozó szerelői milyennek látják a munkások szervezettségét Magyarországon. Azt mondták az orosz szakemberek, előttük járunk, hazájukban ugyanis most szerveződnek újra a szakszervezetek az érdekképviselet valódi feladatának megfelelően.  
nyirkos, nedves, havas és esős az időjárás, mint otthon.

Az oroszok azt mondják, Moszkvában az üzletekben ugyanazokat az élelmiszereket ugyanazon az áron lehet megvásárolni, mint Szentesen, ha valami hazaira vágynak, elkészítik otthon. Így vendégelték meg magyar kollégáikat a scsíre, és kaptak halászlevet. Egyébként a városban jártukban-keltükben senki nem veszi észre, hogy külföldiek, csak akkor, ha megszólalnak. S ha megszólalnak, a helybeliek készségesen igazítják el őket. Megtudtuk, a kiküldetést nem kérték: a gyárnak az a részlege, melynél ők dolgoznak, fenntartási feladatokat lát el, ebből tehát egyenesen következik a külföldi szolgálat. Annál is inkább, mert a Metrowagonmash exportál Csehországba, Bulgáriába is. Külföldre mindig a magasan képzett szakembereket küldik, hiszen Moszkvától távol a tervezővel nem tudnak minden pillanatban értekezni, ezért van szükség nagyobb szakmai tudásra. Olykor persze honvágyat érez Vaszilij és csapata, de ezt valamelyest enyhíti néhány nagyszerű körülmény: a házban felszerelt parabolaantennán két orosz csatorna műsorait tudják követni, az interneten pedig elérhető a Pravda. Legközelebb januárban mennek haza, amikor megünneplik a karácsonyt, az újévet.