Díjat alapítottak Csíky doktor kedvéért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-16 | Balázsi Irén

A XXI. század orvosa elnevezésű kitüntetést kapta a szentesi képzőművész, Csíky László, aki a szobrászat világbajnoka lett korábban, de idehaza kevés dicsőség kíséri művészetét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Külföldön jól ismerik alkotásait, idehaza kevésbé Fotó: Tésik Attila
A szentesi háziorvos számos ország közönségét meghódította karikatúra-szobraival, portréival, köztéri alkotásaival vagy éppen a magyar származású Nobel-díjasok arcképcsarnokával, ám szűkebb hazájában nem sok babért aratott műveivel. Csíky László pedig világbajnokságot is nyert, s a Kínában felállított Szent-Györgyi Albertnek emléket állító C-vitaminos, monumentális kompozíciójának a csodájára járnak. Meg persze a nemzetközi és hazai politikai élet színe-visszájának karikatúrái is ismertté tették Csíky doktort, aki külföldön – mint erről mindig beszámoltunk lapunkban – számtalan díjat kapott talentuma elismeréseként. Itthon legfeljebb a szájukat húzták sokan az őszinte gratuláció helyett, pedig a magyarok hírnevét öregbítette az alkotó.

Most viszont az orvoskamara kifejezetten Csíky érdemei elismeréseként alapított egy kitüntetést, amely a XXI. század orvosa nevet viseli. Ezt a díjat azért ítélték meg a szentesi doktornak, mert munkásságával hozzájárult az orvosok jó hírnevének megőrzéséhez, tekintélyének és társadalmi elismertségének emeléséhez. A Magyar Orvoskamara azért jutalmazta meg Csíky doktort az ezüst serleggel, mert a betegei szolgálatában állt évtizedekig – ma is gyógyítja őket –, ám mellette világhírnévre tett szert szobraival. Amikor átvette a legrangosabb hazai kitüntetését, stílszerűen az ugyancsak orvosként is működött írótól, Németh Lászlótól olvastak fel idézetet az ünnepségen.

Úgy hírlik, Csíky Lászlót felterjesztették Kossuth-díjra. Egymástól függetlenül jelölte őt e rangos elismerésre Veszprém polgármestere; Kő Pál szobrász, a Képzőművészeti Egyetem rektora, illetve a Magyar Orvoskamara. Az aspiráns nem tudja, megkapja-e a Kossuth-díjat, ám úgy kommentálja a rá jellemző fanyar humorával: a jelölés azt jelenti számára, hogy öregszik. A hatvankét esztendős orvos-szobrász ötéves volt, amikor megmintázta a pipázó székely figuráját, miközben pajtásai még rajzolni is alig tudtak. Az első szobrát ma is vállalja, ám „székely parasztságát" sem tagadta meg sohasem.