Utolsó mozielőadás Szentesen?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-14 | Balázsi Irén

Csak veszteségesen működtethető a szentesi Őze Lajos Filmszínház, a művelődési és ifjúsági ház vetítőterme viszont alkalmatlan az előadások megtartására. A képviselő-testületnek kell majd döntenie a mozi sorsáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Most még a Nagy Ferenc utcában nézik a moziműsort a fiatalok Fotó: Tésik Attila
A szentesi Nagy Ferenc utcában 1908. április 11-én volt az első filmvetítés. A 300 néző befogadására alkalmas mozi pár év múlva lenne százéves. Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója azt szeretné, ha legalább megvárnák a jubileumot, annál is inkább, mivel ha bezárnák az intézményt, akkor megszűnne létezni az Őze Lajos Filmszínház. A szentesi születésű színjátékosnak pedig tartoznak annyival az utódok, hogy a kisváros mozija az ő nevét viselje.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén azonban már pedzegetni kezdték, hogy meg kell vizsgálni, milyen feltételekkel lehetne áthelyezni a vetítéseket a művelődési és ifjúsági ház előadótermébe. Mindez azért került szóba, mert a filmszínház veszteségesen működtethető, az utóbbi időben ugyanis az országos tendenciához hasonlóan jelentősen csökkent a nézőszám. Míg 2002-ben 33 ezren keresték fel a mozit, addig az idén mintegy 18 ezren váltottak jegyet. A veszteség 2004-ben meghaladja a 2,5 millió forintot.

– Megváltozott a világ – fogalmazott Szirbik Imre polgármester arra célozva, hogy a DVD-ken, videón, az interneten és a tévécsatornákon is ontják a filmeket, s kisebb az igény a mozi iránt. Ezzel együtt sem szeretné úgy bezáratni a filmszínházat, hogy az csak az emlékek kategóriájában maradjon. A művelődési és ifjúsági ház száz ülőhelyes vetítőtermét viszont át lehetne alakíttatni a mai kor követelményeinek megfelelően.

Lehetne, de mennyiért. Nem beszélve arról, hogy az nem mozi lenne, hanem egy terem, ahol filmeket mutatnának be hetente pár alkalommal. A művelődési és ifjúsági házban vannak ugyanis a diszkók és a különböző bálok, s ezek eleve kizárják a filmvetítést, hiszen a dübörgő zenét nem lehet teljesen kizárni a legjobb szigeteléssel sem.

Ráadásul egy 33 ezer lakosú városhoz éppúgy hozzátartozik a mozi, mint például az uszoda. A jobboldali helyhatósági képviselő, Karikó-Tóth Tibor mindenesetre az Őze Lajos Filmszínház megtartása mellett kardoskodott. Az oktatási és művelődési bizottság szocialista párti elnöke, Oltyán Lajos azt nehezményezte, miért nem kérték ki a szakmai grémium véleményét. Szerinte a művelődési és ifjúsági házban milliókba kerülne a korszerű gépház kialakítása. A bizottsági elnök úgy véli: inkább azt kellene megvizsgálni, miként lehetne a jelenlegi helyén költségtakarékosabban működtetni a mozit, még annak árán is, hogy az önkormányzatnak a veszteség bizonyos hányadát akkor is magára kellene vállalnia.

Az elvi döntést jó lenne, ha mielőbb meghozná a képviselő-testület a mozi sorsáról – állítja Kruzslicz Pál, hozzátéve: bűnnek tartaná bezárni az Őze Lajos Filmszínházat.