Vita az iskolai fotókról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-13 | Blahó Gabriella

A szülők szerint vitatható módon készültek felvételek gyermekükről a szentesi Petőfi-iskolában. Egy első osztályos kislány édesanyja azért kereste fel szerkesztőségünket, mert nem tartja jogszerűnek az eljárást. Az iskola igazgatója hangsúlyozza: pusztán egy lehetőségről van szó. A Dunántúlról érkezett fényképész állítása szerint minden meg nem rendelt felvételt bezúz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szülők attól tartanak, a képpekkel visszaél a dunántúli fényképész Fotó: Tésik Attila
Sarkadi Ildikó és Fekete Pál szerint vitatható módon készültek felvételek gyermekükről, aki a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola első osztályos tanulója. Mint mondták, nem egyeztek bele, hogy a kislányt fotózzák, nem is tudtak arról, hogy fényképeszkedés lesz az iskolában. A gyermek egy napon hazavitt egy dossziét, benne a róla készült tizenegy képpel, s otthon elmondta: ezekből lehet rendelni. Az édesanya hozzáfűzte: ha tudott volna az esetről, és dönthet róla, akkor szebb ruhába öltözteti a kislányt. Férje azt furcsállja, amiért nem kértek beleegyezést a fotózáshoz. Szerinte a szülők joggal kérdezhetik, mit kezd a fotós a negatívokkal? A házaspár tart attól, hogy esetleg a világhálóra kerülnek a felvételek a kislány számára előnytelen összefüggésben. Azt is elmondták: nem értik, miért nem szerepel a dosszién a felvételek szerzője névvel, címmel, telefonszámmal.

Az iskola igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: pusztán egy lehetőségről van szó, nem kötelező vásárolni. A fényképész három esztendeje tart kapcsolatot az intézménnyel, szóbeli megállapodásuk szerint a diákokról egyenként készülnek képek, melyeket a szülőknek kínál a fotós. Eddig egyetlen szülőnek sem volt ellenvetése, sokan örömmel fogadják ezt a lehetőséget. Mészáros László elmondta, a gyermeken keresztül értesíteni szokták a szülőket erről, éppen azért, hogy a képen tetszetős öltözékben szerepeljenek. Elképzelhető, hogy valamiért nem jutott el ennek a híre a kislány családjához. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ez kizárólag lehetőség. Egy-egy alkalommal az elkészült képeknek mindössze negyven százalékát vásárolják meg a szülők a fényképésztől, aki nagyon szerény összeget juttat ennek fejében az iskolának.

A felvételek szerzője, a dunántúli Fekete János lapunknak azt mondta, a negatívot egy évig őrzi meg, a szükségtelenné vált papírképeket pedig bezúzza, elégeti. Úgy fogalmazott: feltételezés csak, hogy illetéktelen kezekbe és illetéktelen felhasználásra kerülnének a gyerekekről készült képek. Az elmúlt években az intézménnyel kialakult jó kapcsolatot megtartani szeretné, ezért nem is áll érdekében, hogy visszaéljen a képekkel. Hozzátette: a fotózás piacán muszáj egy kicsit elébe menni a dolgoknak, hogy megérje. Azért nem rögzítette elérhetőségét a dosszién, mert amikor ezt korábban megtette, a szülők percenként hívták utánrendelések miatt, ezeket most már az iskolákban rögzítik. Fekete János saját szerzeményeit is rányomtatta a portréképek szélére és a dossziéra. A költemények Arany János verseinek átértelmezéséből születtek, illetve saját kútfőből. Fekete magát a remek rímek királyának nevezi, és hamarosan kötetben szeretné kiadni összes művét. A fotózás számára ezért egyelőre megélhetési forrás.